Unicef: Rani razvoj najvažniji za svako dete

Nova istraživanja u vezi sa ranim razvojem dece otkrila su da neuroni u mozgu dece formiraju nove veze neverovatnom brzinom – od 700 do hiljadu sinapsi po sekundi. Pošto je to tempo koji se nikada više ne ponovi u životu, od izuzetne je važnosti pružiti deci pravilnu negu upravo u toku prvih hiljadu dana života, saopštio je Unicef.

U saopštenju Unicefa se ističe da su najranije godine deteta period najvećih mogućnosti, ali i najveće osetljivosti deteta.

"Ukoliko propustimo priliku za rano delovanje, kasnije će nam biti potrebno mnogo više vremena i napora da otklonimo nedostatke. To treba da nam bude podstrek da detetu u najranijem periodu pružimo sve što možemo: ljubav, negu, zaštitu i pravilnu ishranu", ukazuje Unicef.

Unicef, Udruženje pedijatara Srbije i organizacija Edus su u saradnji sa doktorkom Nirvanom Pištoljević izdali priručnik "Rani razvoj deteta: šta treba znati" u kom sistematično piše šta treba raditi u svakom perioda razvoja zasebno, od prvih dana života pa sve do šeste godine kako bi se na vreme uočila potencijalna dijagnoza.

"Vreme je da potražite pomoć ukoliko vaše dete sa punih godinu dana ne počinje da govori ma-ma ta-ta, ne puzi, ne može da stoji uz podršku, ne traži predmete kada vidi da ih sakrivate, ne pokazuje na stvari i pojave koje kod većine dece izazivaju zainteresovanost ili pak gubi veštine koje je već imalo", savetuje Unicef.

"Ukoliko dete sa pune dve godine ne kombinuje dve reči, ne kopira ponašanja, ne hoda, čini vam se da dete ne čuje, ne zna svrhu svakodnevnih predmeta, ne prati jednostavne zahteve ili gubi veštine koje je već imalo, znak je da se treba obratiti stručnjacima", navodi Unicef.

"Sa pune tri godine ako dete ne pravi kontakt očima sa vama, ne govori u rečenicama, ne razume jednostavne zahteve, ne igra se igre pretvaranja i ne interesuju ga druga deca, ne ume da se igra sa jednostavnim igračkama ili gubi veštine koje je već imalo, alarm je da treba ispitati o čemu se radi. Ne zaboravimo, svaki trenutak je važan za razvoj deteta", poručuje Unicef.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи