Novi pokušaj izrade socijalnih karti – povezivanjem institucija protiv zloupotreba

Socijalne karte, koje bi po tvrdnjama nadležnih trebalo da budu izrađene do 2019, podrazumevaju formiranje jedinstvene, analitičke baze podataka, povezivanjem informacionih sistema različitih institucija. To će, tvrde, omogućiti da građani lakše ostvaruju svoja prava, ali pre svega na taj način će se sprečiti zloupotrebe i obezbediti pravednija raspodela pomoći.

Pravo na neku vrstu socijalne pomoći ili subvencije koje obezbeđuju lokalne samouprave preispituje se jednom godišnje. Promenu statusa korisnika u međuvremenu, centri za socijalni rad, teško kontrolišu. Pojedine lokalne samouprave, poput Čačka i Kragujevca, pokušavaju da na lokalu uspostave saradnju sa nekim institucijama radi provere podataka i razmene informacija.

Branimirka Radosavčević iz Centra za socijalni rad u Čačku kaže da oni obavezuju stranku da javi ukoliko dođe do promena u njenom statusu, pošto taj centar, kao ni drugi, nije umrežen sa drugim institucijama i ustanovama koje vode evidenciju.

Građani, međutim, nerado to čine, jer ne žele da se odreknu pomoći koju dobijaju od države.

Momir Borić iz Centra za socijalni rad iz Kragujevca kaže da su, pošto imaju usko definisanu saradnju sa NZS o razmeni podataka, u poziciji da uz druge indicije pokreću postupke po službenoj dužnosti i novim rešenjima regulišu upravo to pravo, odnosno prestanak prava.

Socijalne karte, tvrde nadležni omogućiće da se svi podaci o građanima, počev od matičnog broja i broja lične karte, do podataka o imovini, prihodima, o tome da li redovno plaćaju porez, nađu u jednoj bazi.

"To će biti baza koju će da koriste sve državne institucije, a naravno u skladu sa onim kakve ingerencije imaju i podatke kojima mogu da pristupaju. Želimo sve ono što su pritužbe građana kada je u pitanju administracija, iznos socijalne pomoći, nekada neka nepravednost prema nekome anuliramo ili svedemo na neki promil greške", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Gordana Matković iz Centra za liberalno-demokratske studije kaže da su to uradile mnoge zemlje u regionu, kao Makedonija i Crna Gora.

"To bi omogućilo bolji uvid, omogućilo bi da se iz prava isključe oni koji zapravo ne bi trebalo da ostvaruju pravo, omogućilo bi ljudima da lakše dođu do prava. Socijalna karta, da u smislu vi sad u svakom trenutku znate ko je ugrožen u društvu, to prosto je za sada van domašaja", kaže Matkovićeva.

Socijalnu kartu u tom smislu, za sada imaju samo skandinavske zemlje.

One imaju registar stanovništva i dobre poreseke uprave i sisteme na osnovu kojih u svakom momentu mogu da vide, na primer, ko raspolaže kolikim prihodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво