Nakarada: Možda jesu performansi, ali nenajavljeni

Na dan otvaranja Muzeja savremene umetnosti desila su se dva incidenta za koje v. d. direktora i zaposleni u Muzeju kažu da su u pitanju bili nenajavljeni performansi, kao i da se oni povodom toga "neće mešati u posao MUP-a".

U večernjim satima na dan otvaranja MSU-a privedeni su umetnici Vladan Jeremić i Uroš Jovanović zbog, kako su naveli, odvojenih performansa u kojima su korišćene fotografije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jeremić je nosio masku sa likom predsednika i pozivao posetioce da postanu "sendvičmeni", odnosno da stave masku od papira sa likom predsednika i da dele sendviče-flajere prolaznicima, dok je Jovanović u muzej pokušao da unese uramljenu sliku predsednika Srbije.

V. d. direktora MSU Slobodan Nakarada kaže da "su to možda bili performansi, ali da nisu bili najavljeni", kao i da iz muzeja podržavaju sve umetničke poduhvata "uz poštovanje civilizacijskih normi".

"Nisam bilo lično prisutan, znam šta su mi prepričali, znam da su legitimisana lica u parku rekli inspektorima da su umetnici, ali su ih oni udaljili, tu mi ništa dalje ne znamo, to je rad MUP-a", rekao je Nakarada na konferenciji za novinare.

Dodaje, da je pokušaj unošenja slike u muzej "možda bio performans", ali da je trebalo da bude najavljen.

"Moramo da zaštitimo imovinu i publiku. Oni su hteli da unesu sliku, mi smo rekli privatnom obezbeđenju da slika ne može da uđe, ali da oni mogu. Krenulo je koškanje, onda su se pojavili inspektori u civilu i rekli da oni dalje preuzimaju. Koliko znam oni nisu hapšeni, bili su na informativnom razgovoru i pušteni su", rekao je Nakarada.

Kako kaže, muzej "podržava sve, ali ne može da se unese bilo kakav veliki predmet u zgradu".

"Razumem da neko ima želju da izrazi negodovanje, ali mi smo ozbiljna institucija, neke stvari moraju da se poštuju. Obezbeđenje je za ovih sedam dana, pronašlo osam noževa, dva skalpela i šrafciger, briga o bezbednosti mora da postoji", rekao je Nakarada.

Kustos: Atak na slobodu umetnosti

Kustos izložbe trenutno izložene u muzeju, Dejan Sretenović, ipak ima drugačije viđenje incidenata.

On kaže da su u pitanju bili performansi koji se ne najavljuju, jer žele da izazovu provokaciju, kao i da smatra da je do privođenja došlo zbog rekvizita koji su sadržali lik predsednika Vučića.

"Objasnili smo policiji da se radi o performansu, ali to nije upalilo. MSU treba da brani slobodu, jer je to atak na slobodu umetnosti, ovde imamo dosta dela koja se bavi kritikom vlasti. Muzej nikada nije bio ikebana, već je uvek bio otvoren za kritiku i promene", rekao je Sretenović.

Dodaje, da on kao autor izložbe, "ne bi imao ništa protiv" da se slika koju su pokušali da unesu u muzej stavi među eksponate, "iako je to kritika muzeja i njegovog rada".

"Takve stvari su biće muzeja i toga se ne treba odreći, jer smo onda džabe krečili", zaključio je Sretenović.

Šef kustosa MSU Zoran Erić kaže da svi imaju različitu percepciju onoga što se desilo, kao i da je on i sam sreo Vladimira Jeremića u parku ispred muzeja i video da razgovara sa policijom.

Dodaje da u trenutku kada se našao u parku "nije bilo govora o privođenju", te da ne zna "šta je isprovociralo" takav ishod.

"Nije na nama da komentarišemo kako policija deluje, ovo se održalo mimo naše kontrole, znanja i saznanja. Verovatno su hteli gerilsku akciju", rekao je Erić.

Što se tiče pokušaja unošenja slike sa likom predsednika, Erić kaže da obezbeđenje mora da ispunjava svoje obaveze i štiti imovinu i da nije mogao "da se unese taj veliki predmet".

"Politički aspekt toga je pitanje za samog umetnika", zaključio je Erić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво