Ako prijavite dužnika na vašoj adresi, preti vam zaplena i prodaja imovine

Iako nemate dug, zbog tuđeg javni izvršitelji mogu da vam zaplene i prodaju imovinu i to onda ako člana porodice ili prijatelja u nevolji koji ne može da otplati dug prijavite da živi na vašoj adresi. Na to – iako mnogi ne znaju i ne očekuju – izvrištelji po Zakonu imaju pravo.

O tome šta se sve dešava građanima koji zbog dugova bankama ostaju bez imovine dobro znaju u Udruženju "Efektiva". Tako im se nedavno obratila i porodica iz Vojvodine koja je, kažu, zbog stambenog kredita u švajcarcima izgubila krov nad glavom.

Njihova nekretnina prodata je, ističu u Udruženju, za dvostruko manju vrednost od tržišne, zbog čega bračni par još nije otplatio dug banci.

U međuvremenu, vrata svog stana otvorio im je sin, a onda su mu zakucali izvršitelji i popisali njegovu imovinu, koju je, kažu, nasledio od babe i dede.

"On će morati da dokazuje da je imovina zapravo njegova, biće teško dokazati jer niko ne čuva račune tako dugo. Apsurd cele te priče je što su ovi ljudi mogli da se prijave i kod komšije, dakle ako su komšije htele da učine dobro delo, ali bi onda napravili sebi problem", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

U Komori javnih izvršitelja napominju da im Zakon daje pravo da plene imovinu i tzv. trećeg lica.

"Sve stvari koje se nalaze na adresi izvršnog dužnika osnovano se smatra da su to stvari izvršnog dužnika", kaže Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja. 

Na pitanje, zar nije pre osnovano shvatati da su to stvari onog čiji je stan, nego da su to stvari dužnika koji je tu prijavljen, Manićeva odgovara da treće lice koje smatra da njegove stvari i koje možda zaista ima pravo nad tim stvarima, ima pravo da izjavi prigovor izvršitelju. 

Ako nije zadovoljan odlukom izvršitelja, prigovor može podneti sudu, a na kraju pokrenuti parnični postupak, pa u njemu dokazivati da je imovina njegova, a ne dužnikova. I dok traje postupak dokazivanja, izvršenje neometano teče.

"Izvršitelj vam može oduzeti neku veoma vrednu stvar, dok vi stignete da bilo šta dokažete, ona može već da završi na aukciji, da bude prodata i da vi na kraju eventualno možete da ostvarite pravo odštete, koja nikada neće moći da nadoknadi ono što ste vi zaista izgubili", kaže pravnik Jovan Ristić.

Da li postoji potreba da se taj deo Zakona menja i da li je on u skladu najpre sa Ustavom, u Ministarstvu pravde odgovaraju: "Ove odredbe nisu u koliziji sa najvišim pravnim aktom, jer su treća lica odgovarajućim mehanizmima Zakona, pravom da podnesu prigovor i tužbu, zaštićena od toga da se od njih naplati nešto na šta oni imaju pravo vlasništva. Zakon je predvideo sve potencijalne situacije koje će onemogućiti izvršnog dužnika da prikrije imovinu podobnu za izvršenje, jer on neretko pribegava izmeštanju svojih pokretnih stvari kod nekog trećeg lica."

U Komori izvršitelja kažu da nemaju ni precizan ni okviran podatak o tome koliko je trećih lica uspelo da dokaže da je imovina zaista njihova, a ne dužnikova, koji je prijavljen da živi na njihovoj adresi. Ipak, tvrde, takvih nema mnogo. 

broj komentara 32 pošalji komentar
(subota, 28. okt 2017, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

genijalna srbija

Dakle kad se nekom prijavim u kuću, sve to postaje moje.
Idem brže bolje da se prijavim u hotel Moskvu i napravim dug od par milioba evra :)

(petak, 27. okt 2017, 21:39) - Лучо Русофил [neregistrovani]

Накарадан закон

Да ја несмем у мојој кућу имати подстанара који је некоме дужан шта то мене брига је ли дужан или тужан мени ако плаћа редовно ја ћу да га држим у кући мојој кући држава нема ништа са мојом имовином приватно је светиња у целом свету. Тако је самозвани маршал моју дедовину отимао је ли то и после Тита Тито.

(petak, 27. okt 2017, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

corsokak

nemoj da ides mojom ulicom...

(petak, 27. okt 2017, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

Suludo

Ovaj zakon pod hitno treba menjati.

(petak, 27. okt 2017, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Откуд чуђење

Чудно вам је то што имате право да се жалите након што вам је неко запленио имовину плаћајући судске трошкове и адвокате који могу само да додатно оптерете проблем који већ имате? Па од чега мислите да држава живи. Једини проблем у целој причи је што између суда и вас стоје извршитељи. Некаква смишљена структура која додуше постоји свугде али не у том облику. Једноставно вам закуцају на врата са неком одлуком коју је скуштина донела рецимо јуче или ће сутра. Жалите се - ко вам брани.
Ако могу да вас казне што држите гаће на штрику, што не би могли зато што је дужник пријављен на вашој адреси. А и комунална полиција, због, шта год вам падне на памет, прегласно срчете.
Није то никакво убирање, него харач.
Све је то за ваше добро.

(petak, 27. okt 2017, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala ludosti

Zamisli, primim nekog u stan i onda ja treba da dokazujem da je sve u mom stanu moje!!!!! Ima li u ovoj zemlji iko normalan.........???

(petak, 27. okt 2017, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Ovo mi

Zvuci mnogo cudno. Znaci komi god dodje i privremeno je u mojoj kuci tj prijavljen onda kad drzava sazna za to odma poternica da ja platim njegove dugove??? Meni ovakav zakon zvuci mnogo cudno i pomalo "kriminalno". U Norveskoj ja placam moje dugove a sto neko zivi na mojoj adresi sam je odgovoran da placa ili u zatvor. Zamislite primite studenta a on ima dug i ja kao gazda treba da ga platim. Srbijo pogresno ste ovo shvatili i nemojte me sramotiti. Pozdrav iz Osla.

(petak, 27. okt 2017, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

Противуставно и комично

Такав закон је противуставан и пасти ће на првој жалби. Да бисмо коначно уредили порески систем, то би био напредак. Зашто су сви ангажовани експерти одустали?

(petak, 27. okt 2017, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

.

To sto zalba ne odlaze izvrsenje je sramotno. Nastoa i zasto bi trebao covek da se zali kad mu je uskraceno pravo na istinu pravdu.Nekome je ocigledno stalo da ti oduzme po svako cenu, ili mozda hoce da ga castis .

(petak, 27. okt 2017, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

naslov

Dali iko procita zakon prije nego sto glasa za isti?
Kuda plovi ovaj brod?