Otvorena izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je izložbu "Sva lica srpskog diplomate Nušića", istakavši da kroz promociju srpske diplomatske baštine i stvaralaštva našeg naroda, diplomatija obavlja jednu od ključnih funkcija – pozicionira Srbiju na međunarodnom planu u grupu onih koji su kroz dela velikana zadužili čovečanstvo.

Dačić je, na otvaranju izložbe u Muzeju srpske diplomatije u čast 120 godina od osnivanja Generalnog konzultata Srbije u Solunu i postavljanja prvog srpskog konzula Branislava Nušića, rekao da je naziv izložbe uzet kako bi se naglasila svestranost lika i dela Nušića, njegovog širokog interesovanja, stvaralačke inteligencije, pregalaštva i neiscrpne energije.

Podsetio je da je Nušić bio član Srpske kraljevske akademije, komediograf, dramaturg, diplomata, orator, etnograf, utemeljivač nacionalnih tetara, novinar i član prve redakcije Politike, zajedno sa Vladislavom Ribnikarom.

"Diplomatski put Nušića bio je bremenit izazovima zaštite prava i interesima Srba, a njegovi zapisi i knjige iz tog perioda koje je ostavio iza sebe su pečat jednog teškog vremena sa poukama i putokazima koji su korisni i danas za razumevanje određenih kretanja na prostoru Balkana i šire", objasnio je Dačić.

On je, s tim u vezi, citirao Nušićevu izreku: "Mi diplomate pozvane smo da pojave predvidimo i pre nego što postanu fakat, obezbedimo za svoju državu sve moguće koristi, ili bar odstranimo štete koje bi te pojave donele".

"Izložba koju otvaramo je prva u nizu iz ciklusa 'Znamenite srpske diplomatske porodice'. Promovisanje lika i dela znamenitih srpskih diplomata treba da bude naša obaveza i dužnost. Na taj način promovišemo kulturne domete naše zemlje i našeg naroda", podvukao je Dačić.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je i unuk Branislava Nušića Ivan Predić, koji se zahvalio za očuvanje lika i dela njegovog dede.

Upravitelj Nušić fondacije Nebojša Nušić rekao je da je postignut dogovor da se neguje lik i delo, baština Branislava Nušića kroz aktivnosti škola koje nose njegovo ime na teritoriji Balkana.

"To je dobar put, jer sve ostaje na mladima", poručio je on.

Dačić je na kraju dodelio diplomatske gramate pojedincima i institucijama koje su pomogle da se ova izložba održi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара