Kuburović: Jačanje nezavisnosti pravosuđa traži i odgovornost

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ukazala je da je jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, koji je definisan i kroz Akcioni plan za Poglavlje 23.

Govoreći na Ministarskom forumu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, Nela Kuburović je istakla da su efikasnost i nezavisnost pravosuđa temelj vladavine prava u svakoj državi, ali da to podrazumeva i njegovu odgovornost.

Tim povodom je najavila da bi unapređenje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija trebalo da usledi kroz predstojeće izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

"Uspostavljanje efikasnog pravosuđa garantuje nezavisnost sudija, kao i mehanizme sudijske odgovornosti. Sudijska nezavisnost štiti pojedinca, omogućava pravedno i nepristrasno suđenje pred sudom, ali i štiti od zloupotrebe ovlašćenja", rekla je Kuburovićeva.

Dodaje da je postojeći zakonski okvir definisao disciplinsku odgovornost sudija kroz disciplinski postupak koji pokreće Disciplinski tužilac, dok Disciplinska komisija u prvom stepenu, odnosno Visoki savet sudstva u drugom stepenu odlučuju o ishodu, u skladu sa postojećim zakonima i drugim posebnim aktima koje donosi taj savet.

"Analiza konačnih odluka disciplinskih organa pokazala da su sudije prethodnih godina najčešće proglašavane odgovornim za nesavesno obavljanje sudijske dužnosti vođenja ili zaključenja pravnog postupka, kao i za neopravdano produžavanje postupaka, odlaganje u donošenju odluka i propuste u zakazivanju sudskih ročišta", navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburovićeva je napomenula da će predlog predstojećih izmena Ustava u oblasti pravosuđa biti prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje, te da je uverena da će te izmene nakon usvajanja doprineti jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa.

Nela Kuburović se na marginama Ministarskog foruma sastala sa ministrom pravde Crne Gore Zoranom Pažinom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара