Kuburović: Jačanje nezavisnosti pravosuđa traži i odgovornost

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ukazala je da je jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, koji je definisan i kroz Akcioni plan za Poglavlje 23.

Govoreći na Ministarskom forumu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, Nela Kuburović je istakla da su efikasnost i nezavisnost pravosuđa temelj vladavine prava u svakoj državi, ali da to podrazumeva i njegovu odgovornost.

Tim povodom je najavila da bi unapređenje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija trebalo da usledi kroz predstojeće izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

"Uspostavljanje efikasnog pravosuđa garantuje nezavisnost sudija, kao i mehanizme sudijske odgovornosti. Sudijska nezavisnost štiti pojedinca, omogućava pravedno i nepristrasno suđenje pred sudom, ali i štiti od zloupotrebe ovlašćenja", rekla je Kuburovićeva.

Dodaje da je postojeći zakonski okvir definisao disciplinsku odgovornost sudija kroz disciplinski postupak koji pokreće Disciplinski tužilac, dok Disciplinska komisija u prvom stepenu, odnosno Visoki savet sudstva u drugom stepenu odlučuju o ishodu, u skladu sa postojećim zakonima i drugim posebnim aktima koje donosi taj savet.

"Analiza konačnih odluka disciplinskih organa pokazala da su sudije prethodnih godina najčešće proglašavane odgovornim za nesavesno obavljanje sudijske dužnosti vođenja ili zaključenja pravnog postupka, kao i za neopravdano produžavanje postupaka, odlaganje u donošenju odluka i propuste u zakazivanju sudskih ročišta", navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburovićeva je napomenula da će predlog predstojećih izmena Ustava u oblasti pravosuđa biti prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje, te da je uverena da će te izmene nakon usvajanja doprineti jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa.

Nela Kuburović se na marginama Ministarskog foruma sastala sa ministrom pravde Crne Gore Zoranom Pažinom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 27. okt 2017, 14:51) - Dragan Milošević [neregistrovani]

Jačanje nezavisnosti sutstva

Čemu nezavisnost ako sutski procesi nadživljuju aktere.
Osnovno pravilo je:
Pravo građana prestaje tamo gde počinju interesi naših novopečenih, a kontraverznih "biznismena"