Najnovija terapija za trombocitopeniju dostupna u Srbiji

Odnedavno najnovija terapija za primarnu imunološku trombocitopeniju postoji i u Srbiji. Pacijenti je dobijaju o trošku države, a ona znatno poboljšava kvalitet njihovog života. Svake godine od ove česte nemaligne hematološke bolesti u Srbiji oboli oko 190 pacijenata.

Često prolazi neprimećeno i bez vidljivih simptoma, najčešće se otkriva slučajno na rutinskom pregledu krvne slike. Smanjen broj krvnih pločica ispod 100.000 je znak da treba da se obratimo hematologu.

"To je nemaligna bolest, većina pacijenata ne krvari i ima zadovoljavajući broj trombocita i treba ih pratiti i savetovati da izbegavaju lekove koji dovode do krvarenja, kontakte sportove i situacije gde se mogu povrediti", navodi prof. dr Nada Suvajdžić sa Klinike za hematologiju KCS.

Svake godine ovu dijagnozu u Srbiji dobije oko 190 pacijenata svih starosnih dobi.

"Ako pacijenti primete tačkice, modrice, zamaranje i depresiju, potrebno je da urade krvnu sliku. Pacijenti zbog bolesti imaju lošiji kvalitet života, često su skloni malaksalosti i depresiji", kaže dr Marija Mitrović sa Klinike za hematologiju KCS.

Ipak, većina pacijenata nema simptome. Ukoliko se oni i jave u Srbiji od nedavno postoje najnovije terapijske opcije koje poboljšavaju kvalitet života pacijentima. One su rezervisane za one pacijnte koji ne reaguju na standardnu terapiju.

"Klasa lekova je ta koja povećava proizvodnju krvnih pločica i od letos u našoj zemlji su dostupna dva nova leka, jedan u vidu tableta, a drugi injekcija. Oba imaju isti mehanizam delovanja, stimulišu proizvodnju krvnih pločica", ističe Suvajdžićeva.

Okidači su: genetika, infekcije... Prevencije nema, a lečenje ove trombocitopenije je dugotrajno.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

milan

koje su to injekcije

(nedelja, 18. avg 2019, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

trombocitopenija

Koi su to dva nova lekova za lecenje trombocitopenije?

(sreda, 20. feb 2019, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Trombocitopenija

Kako se zove taj najnoviji lijek za proizvodnju trombocita i mozeli se kupiti u slobodnoj prodaji

(sreda, 25. okt 2017, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

Koja glupost

Pa mi tu bolest ovde u Nemačkoj lečimo već zadnjih najmanje .... 25.god. i to u vidu plasma separacije. A za proizvodnju krvi postoji injekcija isto i kod nas već zadnjih sigurno 15.god. i isto o budžetu države! A kada sam o tome pisao pre paar god.skupstini da postoje ovakve opcije i da bih i aparat donirao za to za početak niko mi nije ni odgovorio niti se interesovao za to! E to je nas narod.....