Novinarki RTS-a Ani Stamenković nagrada "Đoko Vještica"

Ovogodišnju nagradu za novinarsku humanost "Đoko Vještica" dobile su novinarke Radio-televizije Srbije i lista Politika, Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar.

Odluku o dodeli nagrade "Đoko Vještica" Ani Stamenković i Danijeli Davidov Kesar jednoglasno je doneo žiri Udruženja novinara Srbije.

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Novinarka RTS-a Ana Stamenković od 2008. godine redovno izveštava o transplantaciji organa. Od 2010. godine tu kampanju podržava i redovno prati i novinarka lista Politika Danijela Davidov Kesar.

Osim izveštavanja, Stamenkovićeva i Davidov Kesarova organizovale su događaje posvećene toj temi i akcije potpisivanja donorskih kartica, saopštio je UNS.

"Svojim prilozima Ana i Danijela pomažu da se ruše tabui, prevaziđu strahovi i otklone predrasude koje prate temu transplantacije kojoj su one unazad godinama posvećene i lično i profesionalno", piše u predlogu Udruženja transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa "Zajedno za novi život".

U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 14 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Veljko Pajović (predsednik), Miljan Baćović (darodavac nagrade), Jovica Pavlović, Velimir Perović i Anica Telesković.

Nagrada će biti uručena u sredu, 1. novembra, u 13 sati, u Pres-centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koje od ove godine obezbeđuje preduzeće "Transportšped".

Članovi žirija pozivaju koleginice i kolege i njihove redakcije da dužnu pažnju posvete pokretanju akcija čiji je cilj pomoć ugroženima, jačanje humanosti i solidarnosti u društvu.

"Đoko Vještica je sinonim socijalno odgovornog odnosa novinara i medija prema 'malom' čoveku, čija su prava ugrožena ili koji je u stanju socijalne potrebe za koje institucije pa i društvo često nemaju razumevanja", ističe ovogodišnji žiri za nagradu "Đoko Vještica".

Žiri je dodao da negativne posledice ekonomskih i socijalnih promena i nemar birokratije traže da novinari i mediji svakodnevno štite i pomažu ugrožene.

Nagrada "Đoko Vještica" je ustanovljena 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana "Kumbara" Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao proteklih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a, koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici te nagrade su: Dragoljub Janojlić, Nezavisne novine Palanačke (2011), Silvija Slamnig, Kurir, i Sadik Hamidović, Radio Veselje (2012), Tamara Grujić, TV Prva, i Branko Stanković, RTS (2013), Miroljub Dugalić, Politika (2014), Stevo Lapčević, Sremske novine (2015) i Velimir Perović, Blic (2016).

I Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagradu "Dušan Bogavac", za etiku i hrabrost – redakciji Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Bogavac se osamdesetih godina prošlog veka bavio problemom demokratizacije društva i time kako prevesti SFRJ iz jednopartijskog u višepartijsko društvo.

U znak sećanja na njega, od 1991. godine dodeljuje se novinarska nagrada koja nosi njegovo ime.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво