Trivan: Prioriteti prečišćavanje otpadnih voda i deponije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže za RTS da su prioriteti u zaštiti životne sredine izgradnja objekata za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje problema deponija, kao i pošumljavanje. Ističe da lokalne samuoprave imaju podršku Ministarstva, kao i da je neophodno da se svim snagama krene sa realizacijom tih projekata.

Goran Trivan je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je neophodno da lokalne samouprave odmah pristupe izradi projekata za sisteme za preradu otpadnih voda.

"Glavni prioritet jesu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Da bi se to dogodilo, lokalne samouprave moraju odmah da pristupe izradi projekata za sisteme za preradu otpadnih voda i to je glavni zadatak u ovom trenutku, svi ostali su negde odmah iza toga – obezbeđivanje finansiranja, projektne dokumentacije", objasnio je Trivan.

Naveo je da opštine moraju da budžetiraju deo sredstava za izradu strategija upravljanja otpadnim vodama na sopstvenim teritorijama i da u sledećoj godini pristupe planiranju i projektovanju tih objekata.

"Ono što iz pretpristupnih fondova i uopšte EU možemo očekivati je oko 50-53 odsto svih sredstava za sisteme za preradu otpadnih voda, drugu polovinu moramo mi da obezbedimo. Dakle, time ćemo se baviti narednih godina", naglasio je ministar.

Ukazao je da je od oko 300 potrebnih sistema za prečišćavanje otpadnih voda Srbija u ovom trenutku izgradila 18, od kojih je devet u rekonstrukciji, a šest očekuje rekonstrukciju.

"Vrlo malo imamo onoga što je urađeno do sada i prosto je neophodno da svim snagama krenemo u realizaciju svega toga", dodao je Trivan.

Tvrdi da je slična situacija kada je reč o komunalnom otpadu, kao i da je strategijom o 26 regionalnih deponija do sada izgrađeno osam i dve sanitarne deponije koje nisu regionalne.

"Važno je da mislimo unapred za razliku od zemalja koje su naprivile ozbiljne greške pri pristupanju EU i važno je da, takođe, razmišljamo o finansiranju", rekao je Trivan.

Osim evropskih fondova, Trivan smatra da je javno-privatno partnerstvo jedno od rešenja.

"Na tome mora odmah da počne da se radi zbog toga što nas čeka period u kome neće biti ni vremena mnogo za realizaciju tih poslova zarad toga što mi hoćemo da podižemo standarde zaštite životne sredine", objasnio je ministar.

Ističe da nije dovoljno izgrađivati samo sisteme za preredu otpadnih voda ili upravljanje otpadom, već je potrebno da se više vodi računa o zaštiti životne sredine.

"To znači da će inspekcija morati mnogo bolje i mnogo više da bude na terenu i da sa onima koji zagađuju životnu sredinu radi temeljnije, možda i više unapred nego što je do sada bio slučaj, da bismo zaista imali životnu sredinu da kažemo da je dobra ili da je bolja nego što je bila do juče", naveo je Trivan.

Ukazao je da Ministarstvo zaštite životne sredine pokušava da stvori kapacitete kako bi pomoglo lokalnim samuopravama u projektima zaštite životne sredine, kao i da će o tome biti reči na današnjoj konferenciji "Dijalog o životnoj sredini i lokalnom razvoju – Za pametnu, zelenu i održivu Srbiju".

"Mi pokušavamo da stvorimo kapacitet u ministarstvu koji će pomoći svim lokalnim samoupravama i jedan od razloga što smo danas na konferenciji sa predstavnicima lokalnih samouprava i gradonačelnicima jeste taj da im kažemo da u nama imaju ozbiljnu podršku i da ćemo mi graditi kapacitete da im pomognemo", zaključio je Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво