Radnici "Nacionalnog parka Šar-planina" na ivici egzistencije

Pre dve godine vlast u Prištini preuzela je javno preduzeće "Nacionalni park Šar-planina" na Brezovici, a srpski radnici završili su pred kosovskim sudom. Od 15 uhapšenih šestoro je osuđeno na uslovne kazne zatvora zbog pustošenja šuma. Ukoliko budu osuđeni, moraće da plate novčanu kaznu od 155.000 evra.

U oktobru 2015. godine kosovska policija upala je u preduzeće "Nacionalni park Šar-planina" koje je upravljalo prirodnim dobrima i uhapsila skoro sve zaposlene.

Na upravnoj zgradi postavljena je tabla sa albanskim nazivom preduzeća i radnicima je zabranjen prilaz. Sva dokumentacija i radne knjižice od tada su pod ključem. Radnicima preti opasnost da završe u zatvoru. Zbog situacije u kojoj su se našli, radnici tog preduzeća su na ivici egzistencije.

"Mi smo osuđeni da smo pustošili šume koje su u režimu njihovog zakona od 2012. godine. Međutim, na kraju tog postupka tužilac u završnoj reči otkriva pravu motivaciju optužbe, a to je da oni nas tretiraju kao osnivače 'fiktivnog' preduzeća, znaju dobro da je osnivač Narodna Skupština Republike Srbije", objašnjava jedan od radnika Milovan Filipović.

Njegov kolega Radovan Ivković kaže da radnici trpe, da nemaju ni za hranu.

"Bez primanja smo od januara 2017. godine i u vrlo smo teškoj situaciji", naglašava Slavoljub Krstičić.

Advokat koji zastupa jednog od šestoro optuženih veruje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i da će postupak protiv srpskih radnika biti obustavljen.

"Sud je našao u svojoj prvostepenoj presudi da jesu krivi za pustošenje šuma, ali ih je oslobodio za krivično delo krađe šume. Mi smo na tu odluku suda uložili žalbu, taj je predmet pred Apelacionim sudom. Ja imam zaista velika očekivanja od toga da će to na kraju ipak biti pozitivno za njih i da će na kraju oni biti oslobođeni", ističe advokat Dejan Vasić

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da prate situaciju na Brezovici i da će država Srbija zaštititi svoju imovinu.

U samom srcu nacionalnog parka godinama se nelegalno grade ogromne vile i drugi objekti.

"Sve je veći broj objekata čiji su vlasnici Albanci koji svoje objekte podižu upravo na teritoriji Nacionalnog parka, iako je Nacionalni park Šar-planina član evropskog parka i tamo bez specijalne dozvole ne bi smelo da se vrši nikakva promena", kaže Zvonko Mihajlović, bivši predsednik opštine Štrpce.

Nacionalni park Šar-planina prostire se na površini od 39.000 hektara duž granice sa Makedonijom. Deo tog područja pripada opštini Štrpce u kojoj živi blizu 12.000 Srba.

Više o ovoj temi u emisiji "Život i standardi" na našem Drugom programu u 18.42.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво