Beg iz grada na selo kod tašte

Mladi parovi obično jedva čekaju da se odsele od roditelja ili da sa sela pobegnu u veliki grad. U selu Gornjane kod Bora našli smo potpunu suprotnost, dvoje mladih Vukašina i Jelenu koji su život u gradu zamenili selom i to u kući Jeleninih roditelja.

Na proleće je u planu nova štala i veće stado. Sada imaju 14 krava i tridesetak ovaca. Brzo su se uklopili u novi posao.

"Od oranja, preko setve, stoke, muže krava, pravljenja kačkavalja, pravljenja prirodnog soka od kupina, rakije, vina...baš, baš, svašta sam naučio", kaže Vukašin Mandić. 

Stub kuće je mama Seka, njena ideja su specijalni sirevi i proizvodnja kupina. Sada kad je porodica dobila pojačanje, ima i više motiva za nove ideje. 

"Puno mi je srce, kao mama, još sam dobila i drugog sina jer je on isti ja. Čini mi se da sam ga rodila, ne bi bio moj klon. Znači srdačan, ambiciozan, ništa mu nije teško...daj bože, da sve mame u Srbiji dožive to što sam ja doživela, da se deca vrate iz grada u selo", ističe Seka Vanucić, Jelenina mama.

Ko voli da šeta, ovde su polja nepregledna. Čak 13 zaseoka ima u Gornjanu i dve osnovne škole sa po šest đaka.

Na pitanje da li planiraju potomstvo, Jelena i Vukašin u glas kažu da. Dodaju i da će deca da odrastaju u Gornjanu.

"Imamo i škole ići će u škole ovde, tako da ništa nam ne fali, ništa apsolutno", objašnjavaju Jelena i Vukašin. 

Gornjane je razuđeno selo, pa nakupcima posao cveta. Zadruga bi okupila proizvođače i zaštitila njihove interese.

"Poljoprivrednu zadrugu znači da otvorimo da bi mogli da dobijemo od države nekakve subvencije za to čime se bavimo. Spreman sam da vodim zadrugu ako treba", ističe Vukašin Mandić.

Svadbeno veselje su planirali za jesen naredne godine. Ovog leta su prvi put zajedno otišli na more, posle samo tri meseca rada na imanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво