Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Položeni venci na Spomen groblju u okviru Gradskog groblja i na Spomenik partizanskom odredu na Čeneju. Povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, u Novom Sadu dodeljuju se Oktobarska nagrada i Novembarska povelja, kao društveno prizanjanje za izuzetne rezultate institucije ili građana.

Novi Sad obeležava Dan oslobođenja grada kada je pre 73 godine taj grad oslobođen od fašističkog okupatora, a tim povodom predstavnici vlasti položili su vence na Spomen groblju uokviru Gradskog groblja i na Spomenik partizanskom odredu na Čeneju. 

Vence su položili gradonačelnik tog grada Miloš Vučević, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici lokalnog parlamenta, kao i članovi Gradskog odbora SUBNOR-a.

Prvi čovek Novog Sada kazao je da taj grad oslobođenje dočekao kao grad heroj, odnosno kao grad koji je ostao bez 20 hiljada stanovnika za vreme Drugog svetskog rata, istakavši da je sloboda plaćena najskupljom cenom, životima predaka, velikim civilnim žrtvama, ali i velikim žrtvama Narodnog oslobodilačkog pokreta i pripadnika Crvene armije.

"Zbog slobode Novi Sad jeste i biće srednjeevropski razvijeni grad, zbog slobode Novi Sad i jeste evropska prestonica kulture i mladih, sloboda omogućava da Novi Sad ima gotovo identičan broj studenata koliko je imao stanovnika nakon Drugog svetskog rata", naveo je Vučević.

Vučević je istakao da se danas dan sećanja na one koji su tu slobodu omogućili i to je, kako je rekao, nešto što nikada niko neće moći da izbriše ili da stavi pod znak pitanja.

Brigadni general Željko Petrović kazao je da godine prolaze, ali da sećanja na one koji su svoje živote dali za slobodu svakako ne blede.

On je ukazao da negovanje tradicije i sećanja na one koji su život dali za slobodu, svakako predstavlja njen sastavni deo.

"Sećanja na one zbog kojih mi imamo priliku da živimo, sećanja na one koji su hrabro izgubili život, koji su se našli na mestu u trenutku koji je zahtevao od njih ono što je svakom čoveku najsvetije - da položi život na oltar otadžbine. U to ime, u znak sećanja na te ljude, uvek ćemo biti tu da im odamo poštu, istakao je brigadni general Petrović.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Grada Novog Sada Milan Vukelić je istakao da je današnji dan, dan sećanja na sve poginule u Drugom svetskom ratu, bez obzira na to da li su bili žrtve fašističkog terora ili borci i želimo, dodao je, da to sećanje traje vežno.

Predstavnici gradske vlasti, Vojske Srbije i svi koji se na neki načina sećaju žrtava Drugog svetskog rata, upisali su se u Knjigu žalosti na Gradskom groblju.

Očuvanje srpske baštine u Srbiji i u regionu 

Povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, u Novom Sadu dodeljuju se Oktobarska nagrada i Novembarska povelja, kao društveno prizanjanje za izuzetne rezultate institucije ili građana. 

Dobitnitnici Oktobarske nagrade su Galerija Matice srpske i list "Dnevnik", a dobitnici Novembarske povelje su Dom zdravlja "Novi Sad" i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski.

Nagrade će dobitnicima biti uručene danas na svečanosti u Gradskoj kući u 11 časova.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica galerije Matice srpske, institucije koja je ovogodišnji dobitnik Oktobarske povelje, navodi da je Oktobarska nagrada stigla u godini jubileja.

"Galerija Matice srpske ove godine obeležava 170 godina kako smo nazvali trajanja želeći da ukažemo na kontinuitet delovanja naše institucije. Obeležili smo dan galerije u Tekelijanumu Budimpešti i u Novom Sadu", navodi Palkovljević Bugarski.

Navodi da je cilj očuvanje srpske baštine u Srbiji i u regionu.

"Jedno od naših opredeljenja je da pored fonda koji mi čuvamo brinemo i o srpskom kulturnom nasleđu pre svega Budimske i Temišvarske eparhije", navodi Palkovljević Bugarski.

Navodi da publika trenutno može da vidi Ikonostas Arsenija Teodorovića koji je izložen u okviru izložbe u galeriji Matice srpske.

Dodaje da su planovi Galerije Matice srpske da nastave sa delovanjem u Tekelijanumu kao jednom od najvećih srpskih zadužbina.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra - Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво