Miščević: Ne verujem u "pakete" u pristupanju EU

Šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je da ne veruje u pakete u pristupanju EU, posebno u regionu Zapadnog Balkana.

Tanja Miščević je crnogorskoj agenciji Mina, komentarišući najavljeno usvajanje strategije za uspešan prijem Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine, rekla da je "Evropska komisija (EK) prepoznala da je neophodan 'vetar u leđa' i da se ovim tempom polako gubi entuzijazam", prenosi RTCG.

Miščevićeva je ukazala da na to gleda kao na poruku EK državama članicama da "razumeju da je nama potrebna izvesnost na evropskom putu i da se naše pristupanje uklapa u razgovore o reformi Unije".

"Kada je reč o rokovima, 2025. godinu vidim samo kao okvir, sve će zavisiti od naše pripremljenosti i spremnosti EU za proširenje", navela je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Upitana da li smatra da pominjanje Crne Gore i Srbije u istom kontekstu znači da Brisel u procesu pristupanja EU gleda na ove dve države zajedno, odnosno ima stretegiju da budu deo jednog "paketa" u pristupanju, Mišćevićeva je rekla da je jedno od osnovnih pravila pristupanja ocenjivanje učinjenog uspeha u dostizanju evropskih standarda za svaku državu kanidata.

"Ne verujem u pakete, posebno što je teško govoriti o tako nečem u našem regionu, gde je svaka od država na različitim nivoima odnosa s EU. Ali, sa druge strane, ocena o stupanju u članstvo je uvek politička i donose je jednoglasno sve države članice", rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Na pitanje da li smatra da će pitanje Kosova biti najizazovnije u pregovaračkom procesu Srbije s EU, Mišćevićeva je rekla da dijalog Beograda i Prištine i poglavlje 35 koje prati sve što je dogovoreno u okviru dijaloga jeste, uz poglavlja 23 i 24, "kontrolno poglavlje" u pregovorima.

"Odnosno, ukoliko u njemu ne ostvarujemo napredak, pregovori u ostalim poglavljima mogu biti zaustavljeni. Dok ostvarivanje napretka u poglavljima vladavine prava zavisi od nas, napredak u poglavlju 35 zavisi i od treće strane, odnosno od učešća Prištine u dijalogu i to se pokazalo kao otežavajuća okolnost na koju ne možemo da utičemo", rekla je Mišćevićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи