Pet hektara oranica – kraljev poklon ali nedostupan

Poljoprivrednik Gavra Kalić iz Sivca, u opštini Kula, skoro tri decenije pokušava da dobije pet hektara oranica koje je njegovom ocu Milanu, solunskom dobrovoljcu, poklonio kralj Aleksandar. Gavra je još 1991. godine podneo tužbu Opštinskom sudu u Bačkoj Topoli za povraćaj zemlje ali ni posle devet godina, koliko je sudski postupak trajao, Kalić nije uspeo da uđe u posed očeve imovine.

Kalići, koji se generacijama bave poljoprivredom, imali su 23 hektara oranica, što je Solunac Milan po povratku iz rata nasledio od oca, a tome je pripojio i pet dobijenih hektara.

"Moj otac je tu zemlju dobio od kralja Aleksandra, međutim uzeta je još 1941. i nikad je više nisam ni dobio, mada sam podneo u Ministarstvu zahtev, do danas još nema od toga ništa", navodi Gavra Kalić, poljoprivrednik iz Sivca.

Posed Kalića su 1941. godine najpre prisvojili hortijevci, a zatim komunisti, pa kombinat "Panonija". Gavrići su pokrenuli spor sa "Panonijom" da se oteta zemlja vrati i za devet godina bili su na 20 ročišta na sudu koji je, kako kažu, donosio protivrečna rešenja o statusu zemlje solunskog dobrovoljca.

"Najveći problem je to što sve to finansiramo. Potrošio sam skoro dva jutra zemlje na to što sam plaćao advokate. Nebitno, nisu ljudi krivi, nego smo mi terali, vadi papire, šalji za Beograd, već smo tu zemlju potrošili na to. Ja kažem - deda digni ruke od toga, kupićemo na kraju tu zemlju. Kaže deda da mu znači da mu to vrate", ispričao je Jovan Gavrić iz Sivca.

Bivši advokat firme "Panonija"  objašnjava da nema smunje da su Kalići zakonski vlasnici tih pet hektara, koji se danas nalaze u državnoj svojini.

Pravnik Dragan Raičević navodi da je predmetno zemljište iz spora sa Kalićima uknjiženo u zemljišnu knjigu pre Drugog svetskog rata, što znači da su Kalići bili vlasnici tog zemljišta.

"To zemljište je i sad na istom mestu, kao državna svojina, ali im se ne vraća", rekao je Raičević.

Milan Kalić jedini je učesnik Prvog svetskog rata iz Sivca čijim potomcima još uvek nije omogućeno da obrađuju zemlju dobijenu od kralja. Njegov sin Gavra Kalić se nada da će mu tih pet hektara biti vraćeno bar za života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво