Male boginje na KiM, dodatne mere i upozorenja

Na Kosovu i Metohiji više od 100 osoba obolelo je od malih boginja a dvoje zaraženih je preminulo. Danica Radomirović, načelnik Infektivnog odeljenja u Kosovskoj Mitrovici rekla je za RTS da je situacija stabilna i pod kontrolom. Nema meste panici, kaže epidemiolog Zoran Vukadinović.

Širenje ove bolesti primećeno je uglavnom u sredinama u kojima nije bilo redovne vakcinacije.

Danica Radomirović, načelnik Infektivnog odeljenja u Kosovskoj Mitrovici rekla je da je situacija stabilna i pod kontrolom.

"Na odeljenju su dva pacijenta koji su hospitalizovani zbog morbila, a kroz ambulantu je prošlo devet osoba za koje smo na osnovu kliničke slike utvrdili da se radi o morbilama. Kod pet osoba je reistrovana tačna dijagnoza", istakla je dr Radomirović i dodala da su sa Torlaka dobili potvrdu.

Pacijenti su stizali iz južnog dela Mitrovice, najpre se javljala romska polulacija, gde je to bila porodična epidemija, a kasnije su se javljali pacijenti i iz severnog dela Mitrovice, da bi se juče javila dva slučaja iz Gračanice i Prilužja, kaže Radomirovićeva.

U pitanju je srednje teška klinička slika, komplikacije su na plućima, zbog čega su hospitalizovani, objasnila je doktorka.

Prvi pacijenti koji su se javili su dobro i pušteni su kući.

Epidemiolog Zoran Vukadinović kaže da su prva dva obolela slučaja romske nacionalnosti koja su hospitalizovana 2. oktobra na Infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice.

Kako kaže, klinička slika je ukazivala da se radi o morbilama. Laboratorija je rađena na Torlaku i oba slučaja su pozitivna.

"Na osnovu potvrde laboratorije iz Torlaka prijavili smo porodičnu epdimiju koja sada polako izlazi iz okvira porodične epidemije", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, naloženo je da se sprovodi epidemiološki nadzor, vrši se imunizacija, pozivaju se deca na imunizaciju, nadzorne jedinice su aktivne na severu i jugu, izveštaji se dostavljaju se Batutu.

"Nema meste panici", zaključio je Vukadinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво