Otvoren "Novosadski Oktoberfest"

Simboličnim otvaranjem bureta sa pivom, koji je uz kobasice i bavarsko pecivo zaštitni znak originalnog, minhenskog "Oktoberfesta", na Novosadskom sajmu otvoren je drugi "Novosadski Oktoberfest".

Otvaranju "Novosadskog Oktoberfesta" prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da je održavanje "Oktoberfesta" od velikog značaja za taj grad.

Istakao je da mu se od festivala "Egzit" nije dešavalo da ga zovu poznanici kako bi nabavili kartu za taj događaj.

"To nije pitanje medijskog promovisanja niti propagande, meni je najbolji pokazatelj da su sve karte za 'Oktoberfest' rasprodate, te da su svi kapaciteti popunjeni i možemo reći da smo na pravom putu", rekao je Vučević, dodavši da je i taj festival dokaz bogate turističke ponude Novog Sada.

Napomenuo je da za devet meseci Grad Novi Sad ima preko 90 odsto ostvarenog budžeta planiranog za celu godinu u vezi sa prihodima iz turizma, te da tek prestoje zimski meseci koji su turistički veoma atraktivni.

Stalni zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Aleksander Jung pozdravio je goste, istakavši da jedinstvena kombinacija nemačkog piva i kulinarskih specijaliteta s jedne strane, te čuvena srpska kultura slavljenja s druge strane, čine "Novosadski Oktoberfest" posebnim.

"Novi Sad je oduvek bio grad u kome se spajaju različite kulture, običaji i tadicije, u tom gradu živi 26 nacionalnih manjina, s toga je opravdano da se u okviru projekta evropske prestonice kulture za 2021. godinu čitava javnost upozna sa bogatom kulturom Novog Sada", rekao je Jung na otvaranju "Oktoberfesta".

Pozvao je sve građane Srbije na predstojeći Beogradski sajam knjiga, gde će zemlje domaćini biti države sa nemačkog govornog područja.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković citirao je 16. američkog predsednika Abrahama Linkolna iskačući iz formalizma: "U vinu je mudrost, u pivu je sloboda , a u vodi bakterije", pozdravivši na taj način goste i organizatore "Oktobarfesta".

"Podržali smo manifestaciju jer je postala turistički proizvod Grada Novog Sada i interesovanje za nju pokazuje da je ona deo kulturnog miljea Novog Sada, Vojvodine i Srbije", rekao je Đoković.

Dodao je da je istorija pivarstva i pijenja piva u Vojvodini čekala baš "Oktoberfest" kako bi se afirmisala, te da Pokrajinska vlada pruža potpunu podršku tom festivalu.

Izvršni direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap istakao je zadovoljstvo održavanjem "Oktoberfesta" i u Srbiji, napomenuvši da skoro sve zemlje sveta neguju tradiciju održavanja tog festivala po ugledu na onaj originalni iz Minhena koji je star 207 godina.

Knap je istakao da je prvi "Oktoberfest" organizovan u svrhu plemićke proslave, ali da se svim građanima Bavarske dopao i da je popularnost te manifestacije stalno rasla, kao i da je veoma ponosan na Srbiju i organizatore "Novosadskog Oktoberfesta" i da se nada da će se on održavati iz godine u godinu.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da mu je čast što je njegov sajam suorganizator i domaćin jedne tako važne manifestacije, te da će "Novosadski Oktoberfest" u narednim godinama, ako je suditi po interesovanju građana, sigurno zahtevati još jednu halu kako bi svi zainteresovani mogli da ga posete.

Na kraju svečanog otvaranja, okupljenima se obratio i predsednik kompanije "Kolor pres grupe" Robert Čoban, čija je kompanija glavni organizator "Novosadskog Oktoberfesta" istakavši da je 1992. godine izdao prvi list Novosadskog indeksa iz kojeg će kasnije izrasti kompanija kojom on predsedava, te da pre 25 godina nije mogao da veruje da će biti jedan od ljudi koji otvaraju "Oktoberfest".

"Vučeviću je trebalo 30 sekundi da podrži ovu ideju, nemačkoj ambasadi isto tako, isti slučaj je i sa Pokrajinskom vladom, kao i Nemačko-srpskom privrednom komorom i Novosadskim sajmom", naglasio je Čoban.

Zaključio je da Novi Sad zaslužuje lepe događaje i ljude koji će se u njemu lepo osećati, te da danas u taj grad dolazi na desetine Italijana koji ostaju da žive u Novom Sadu, baš kao i Francuza, što svedoči o atraktivnosti drugog najvećeg grada u Srbiji.

Nakon otvaranja festivala, usledila je šetnja halom "Master" Novosadskog sajma gde su svi zainteresovani mogli da probaju zanatska i autentična nemačka piva, kao i da probaju specijalitete bavarske kuhinje.

"Novosadski Oktoberfest" trajaće do subote, a večeras i sutra goste će zabavljati neki od najpopularnijih muzičkih bendova iz Srbije i regiona kao što su "Hladno pivo", "SARS", "Ortodoks Kelts " i "Lav hanters".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво