FHP: Porodice žrtava u Sjeverinu čekaju pravnu i moralnu satisfakciju

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštili su povodom 25 godina od ubistva 17 Bošnjaka u Sjeverinu, da državni organi Srbiji nisu ispunili svoju moralnu i pravnu obavezu prema porodicama stradalih.

Te nevladine organizacije u saopštenju navode da će se u nedelju, 22. oktobra, navršiti 25 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti kod mesta Sjeverin u opštini Priboj.

Državni organi Srbije i posle 25 godina "ništa nisu preduzeli kako bi ispunili svoju moralnu i pravnu obavezu prema porodicama žrtava, u pogledu pronalaženja posmrtnih ostataka stradalih, a i u pružanju pravičnog obeštećenja", navodi se u saopštenju.

Pripadnici paravojne jedinice "Osvetnici" su 22. oktobra 1992. presreli autobus koji je saobraćao od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) i posle legitimisanja putnika izveli sve Bošnjake i odveli ih u pravcu Višegrada (BiH). 

Posle svirepog mučenja, zarobljeni civili su ubijeni. Za taj ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četiri pripadnika te paravojne jedinice.

Žrtve su: Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramiz Begović, Ramahudin Ćatović, Esad Džihić, Idriz Gibović, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Mevlida Koldžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Hajrudin Sajtarević, Derviš Softić, Mithad Softić i Mehmed Šebo, dok je u noći pred otmicu autobusa u Sjeverinu otet i Sabahudin Ćatović.

"Do danas, nađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestale osobe", navodi se u saopštenju.

Ocenuje se i da država Srbija porodicama žrtava uporno odbija da pruži obeštećenje za pretrpljenu bol i da im prizna status članova porodica civilnih žrtava rata, "koji bi im doneo skromnu, ali za njih važnu materijalnu podršku".

Tužba za naknadu štete koja je podneta još 2007. odbijena je, uz pravno neutemeljeno obrazloženje da odgovornosti države Srbije u njihovom slučaju nema, jer se sama otmica dogodila na teritoriji BiH, naveli su Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Porodice su se u septembru prošle godine obratile Evropskom sudu za ljudska prava, gde je postupak u toku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво