Mali: Lepota Beograda u herojskim pričama predaka

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ističe da je Beograd danas slobodan i da vlasti čine sve da od njega naprave udobno mesto za život, kao i da ubrzan razvoj Beograda niko više ne može da zaustavi.

Siniša Mali je, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobađanja Beograda, pod nazivom "Kavkaski orah", ukazao da ovaj grad pamti burne i zapaljive vekove boreći se za slobodu.

Čitave generacije odrastale su, kako je podsetio, u ratu, a kroz vekove Beograd se borio da sačuva slobodu.

"Njegova lepota danas je u slobodi, herojskim pričama predaka. To je grad koji zasluzuje poštovanje, posle toliko razaranja uspeo je da se uzdigne i ponosno stoji na ušću dve reke", naglasio je Mali.

Navodi da je sudbina Beogarda što je nastao na sudaru Istoka i Zapada, a taj jedinstveni položaj napravio je da je to grad sa natragičnijim događajima, ali i herojskim pričama.

Prema njegovim rečima, priče kako je Beograd izvojevao svoju pobedu dužni smo da predamo na buduća pokoljenja.

"Veliko razaranje zadesilo je Beograd i u Drugom svetskom ratu", rekao je gradonačelnik Beograda i dodao da je naša dužnost da odamo počast i sovjetskim herojima koji su izgubili živote na beogradskoj Avali.

Ističe da ne obeležavamo godišnjicu samo svečanostima, već manifestacijama koje edukativno deluju na mlađe generacije.

Navodi da se posebno poklanjamo žrtvama drugih naroda, posebno sovjetskih vojnika koji su se borili za slobodu Beograda.

Ukazao je da je Narodno pozorište, u kojem je održana svečana akademija, tri puta zauzimano, i da su u tim borbama živote izgubili brojni borci.

"Kako bismo gradili sigurnu budućnost moramo da gledamo u prošlost, poštujući tragičnu istoriju, jer samo tako možemo da napredujemo", podvukao je Mali.

Svečanoj akademiji, čiji je centralni deo bila muzičko-dramska predstava Tijane Grumić "Kavkaski orah", prisustvovali su predstavnici Vlade, gradskih vlasti i SUBNOR-a.

Predstava je posvećena sovjetskim vojnicima koji su živote ostavili boreći se za oslobađanje Beograda.

Inače, sovjetski vojnici s Kavkaza imali su običaj da sa sobom u džepovima nose orahe pred put, a jedan takav je dospeo u Srbiju zajedno s mrtvim "crvenoarmejcem" koji je pred odlazak u rat poneo orahe u džepu zbog njihove velike energetske vrednosti.

U Momićevom dvorištu iza jedne pekare na Avalskom putu iznikao je, iz groba mrtvog sovjetskog ratnika, kavkaski orah, koji je živi spomenik sovjetskim vojnicima palim u borbi za oslobođenje Beograda.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво