Sve spremno za vežbu "Sloboda 2017"

U sklopu obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda, na aerodromu u Batajnici će se održati vežba "Sloboda 2017", na kojoj će građanima biti predstavljeno najbolje što danas ima Vojska Srbije. Biće predstavljeno naoružanje srpskih jedinica, deo operativnih aktivnosti, a građani će moći da uživaju i u naletima aviona i helikoptera.

Brigadni General Duško Žarković kaže za RTS da će građani imati priliku da vide prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, te da će se izvoditi radne aktivnosti – prinudno prizemljenje otetog vazduhoplova, prikaz borbenog traganja i spasavanja, rešavanje talačke situacije.

Imaćemo dejstvo naših specijalnih snaga u oslobađanju građana, odnosno u rešavanju talačke situacije na objektima koji su izgrađeni upravo za ovaj prikaz, rekao je Žarković. 

Biće predstavljen i Projekat 1.500 - projekat opremanja naših jedinica najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

"To znači da su naši vojnici opremljeni opto-elektronskim sredstvima, naoružanjem i zaštitnim sredstvima, da predstavljaju vojnike 21. veka i da idemo rame uz rame sa svim ostalim jedinicama sveta", rekao je Žarković i objasnio da je reč o vojnicima u crnoj uniformi, sa specijalnim naočarima.

Ta oprema našim jedinicama omogućava da noću može da gleda isto kao i danju. To je najnovije što do sada nismo imali u našem naoružanju, istakao je Žarković.

Pored naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene naše jedinice, biće prikazan i deo iz proizvodnog programa domaće namenske industrije.

Leteće oko 30 helikoptera i aviona, među kojima i avioni "orao", "galeb 4", "lasta", helikopteri "gazela", "HT-40", najnoviji helikopter "HT-49", kao i "migovi 29".

Deo "migova" će biti izložen na pisti, tako da građani mogu da priđu i vide kako oni izgledaju, rekao je Žarković i dodao da će neko od njih možda imati priliku i da uđe u letelicu i vidi kako izgleda kabina.

Ističe da je i ruska akro-grupa "Striži" došla da uveliča ovu svečanost.

"Ovo je prvi nastup ove akro-grupe sa ovim programom van teritorije Rusije, zaista je zanimljivo i ima šta da se vidi", naveo je Žarković i pozvao građane da dođu u Batajnicu.

Ističe da je reč o jedinstvenom događaju koji ne bi trebalo propustiti.

Program će trajati dva sata, od 12 do 14 časova, a kapije se otvaraju u devet sati.

Iz centra Batajnice do aerodroma je organizovan autobus, a građanima se savetuje da ne pokušavaju svojim vozilima da dođu do aerodroma jer će put biti blokiran.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво