Obnova kuće bana Jelačića, početak radova krajem godine

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu uskoro će biti obnovljena, za šta je Vlada Srbije izdvojila pola miliona evra. U projekat obnove biće uključeni predstavnici grada Novog Sada, hrvatske nacionalne manjine i Vlade Srbije.

U podnožju Petrovaradina, na uglu današnje Beogradske i ulice Vladimira Nazora, pre 216 godina rodio se ban Josip Jelačić. Na kući, staroj skoro tri veka, grad je već popravio fasadu i krov. Sada čeka renoviranje kako bi postala Jelačićev spomen-dom.

"Na spratu bismo od ovoga stana uredili i preuredili kao spomen-sobu bana Jelačića, kao jedan atelje u kojem bi bila i postavka dela eksponata vezanih za njegov život ovde i uopšte. Tu je, takođe, podrum gde bi mogla da se pripremi neka ugostiteljska ponuda, tu bi bio prostor za kancelariju, arhivu našeg udruženja 'Jelačić', zatim suvenirnica", navodi Petar Pifat, predsednik kulturno-prosvetnog društva "Jelačić".

Pre renoviranja Hrvatsko nacionalno vijeće mora da otkupi 320 kvadrata kuće, tačnije poslovni prostor u prizemlju i privatni stan na prvom spratu, iznad čije terase se i nalazi tabla posvećena banu Jelačiću.

"Ono što je meni i nama važno je očuvanje i afirmacija Petrovaradinske tvrđave, podgrađa Petrovaradinske tvrđave i ove kuće bana Jelačića koja je deo tog kompleksa kulturno-istorijskih spomenika", kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Osim što će kuća biti podsetnik na život i delo Josipa Jelačića – bana, vojskovođe i političara, za hrvatsku nacionalnu manjinu biće i epicentar kulturno-umetničkih i privrednih dešavanja.

"Dodao bih još da je ban Jelačić poveznica, metafora, skladnih odnosa srpskog i hrvatskog naroda. Treba podsetiti da su pod njegovom zastavom i Hrvati i Srbi tražili političku i kulturnu, jezičku i drugu autonomiju na ovim prostorima", ističe Pifat.

Početak radova na kući, koji bi trebalo da traju šest meseci, očekuje se krajem godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи