Održana tribina "Međureligijski dijalog kao šansa"

Tolerantno društvo sa verskim razlikama nije moguće izgraditi bez dijaloga i boljeg upoznavanja različitih verskih zajednica, poručeno je sa tribine pod nazivom "Sviđalište, a ne svađalište - međureligijski dijalog kao šansa" koju su po drugi put organizovali Islamska zajednica Srbije i Fondacija "Konrad Adenauer".

Moderator večerašnjeg skupa, predsednik Vrhovnog sabora islamske zajednice u Srbiji, muftija Muhamed Jusufspahić ocenio je vrlo važnim vođenje ovakvog dijaloga što, prema njegovim rečima, potvrđuju prilike i događaji kojima svedočimo u poslednje vreme u regionu, Evropi i svetu.

"Mnogo je nesporazuma iz kojih se rađaju sukobi, jer mnogi naše nepoznavanje stvari koriste kao tačke i iz kojih se rađaju sukobi koji onda vode ka pogrešnim shvatanjima nečega što ljudi zovu verom, a ja volim da to nazovem bogoljubljem", naveo je Jusufspahić.

Muftija je istakao da je zajednički život i bogotraganje platforma sa koje vrlo često zaboravljamo da polazimo i da su zato, kako je rekao, međureligijski dijalog i upoznavanje veoma važni.

"Kada bismo mi predvodnici svih verskih zajednica prošetali sada čaršijom ili kada bi to bio masovniji skup hodža, rabina, pravoslavnih i katoličkih sveštenika, bilo bi mnogo manje ubijanja i mnogo manje smrti, barem po verskom osnovu", uveren je muftija.

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel ovakvu tribinu vidi kao šansu za bolje upoznavanje o tome šta nas spaja, a ne samo razdvaja i ističe da je došlo vreme da se posle dve hiljade godina "upoznajemo na jedan bolji način".

"Treba da razgovaramo o tome šta nas spaja, a sve religije u regionu se suočavaju sa sličnim problemima kao što je velika sekularizacija društva i odsustvo moći koje je nekada religiju stavljalo u poziciju imanja političke moći što je mnogo bolje za dijalog", rekao je rabin Asiel.

Srpsku pravoslavnu crkvu na tribini je predstavljao protojerej i profesor Teološkog fakulteta Vladimir Vukašinović koji je naglasio da treba sagledati kakvi su rezultati dijaloga koji se, kako je rekao, već nekoliko decenija vode na sličnim tribinama poput večerašnje.

"Rezultata ima, ali su mali zato što je dijalog po mom mišljenju nije postavljen na ispravan način, to je tzv. koncept zajedničkog imenitelja prema kojem govorimo samo o onome što ono nas spaja, a ignorišemo i ćutimo o našim razlikama", rekao je Vukašinović.

On je dodao da "ćorsokakom" smatra i insistiranje na razlikama i potenciranju samo onog što nas spaja jer da takvi pristupi, kako je rekao, neminovno dovode do zida.

"Mislim da smo mi došli do zida i da treba da promislimo koji je pravi način dijaloga. Možda ova tribina nije mesto pravo mesto, ali možemo da iskoristimo priliku da to izgovorimo i pokrenemo drugu vrstu dijaloga", naveo je profesor.

Tribini je prisustvovao i muftija srbijanski Abdulah Numan, predstavnici Fondacije "Konrad Adenauer", učenici i studenti iz Novog Pazara i studenti bogoslovije iz Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво