Trgovina ljudima – žene i deca najugroženiji

U Evropi se obeležava Dan borbe protiv trgovine ljudima, a u Srbiji poslednjih deset godina. Ove godine, nizom akcija i radionica ukazuje se na takozvano moderno ropstvo i solidariše sa žrtvama. Žene i deca su najugroženiji.

Virtuelno igralište, poslednjih godina, idealan je teren za vrbovanje najmlađih. Otuda je njihova edukacija polazna tačka u prevenciji.

"Imam profil, nepoznate prijatelje nemam. Ne prihvatam zahteve nepoznatih ljudi i znam kako treba da se zaštitim, ne treba da komuniciram sa nepoznatim ljudima. Mogu da blokiram ili da prijavim policiji, prvo kažem roditeljima i obavestim u školi", pričaju deca iz Vranja.

Od početka godine, identifikovano je 26 žrtava trgovine ljudima, protiv odgovornih je podneto šest krivičnih prijava. Seksualna eksploatacija i dalje je dominantna u odnosu na radnu.

"Ono što je blagi porast, to je broj prijava od strane institucija prosvete, odnosno sistema obrazovanja, jer su i škole uključene u sistem prevencije", kaže Mitar Đurašković nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima. 

Država od ove godine ima i Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, do 2022. godine usmerenu, pre svega, na zaštitu dece i žena. Istovremeno, na lokalu se time bavi 17 timova.

"Prva je faza je vrbovanje, odnosno kada žrtva upada u lanac trgovine ljudima, druga je tranzit, a treća eksploatacija žrtve, odnosno iskorišćavanje žrtve", kaže Zorana Živković, volonter - edukator.

U slučajevima koji se završe tragično, najveća moguća kazna je 40 godina zatvora. Doživotnu traži Fondacija, nazvana po otetoj, silovanoj, pa ubijenoj Tijani Jurić.

"Imali smo nedavno slučaj u Nišu kada je pomilovan zatvorenik koji je silovao dve devojčice i to nam ukazuje da te ljude treba da odstranimo iz društva. Mi ćemo prikupiti tih 500 hiljada potpisa, gotovo sam siguran, sve ostalo je na Skupštini naše zemlje", kaže Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić".

Problem pogađa i razvijene evropske zemlje – u Holandiji je 1.300 maloletnica svake godine seksualno eksploatisano, a procenjuje se da je ukupan broj žrtava trgovine ljudima pet puta veći. U Britaniji prelazi 13 hiljada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи