Grafiti mržnje na kući u Zrenjaninu

Na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioci ispisali su nacionalističke grafite uvredljive sadržine usmerene protiv mađarske nacionalnosti.

Gradska uprava Zrenjanina najoštrije osuđuje grafite mržnje koji su se pojavili u ovom banatskom gradu i ponudila je njihovo besplatno uklanjanje, javlja dopisnik RTS-a.

Grafiti su osvanuli u ulici Dr Emila Gavrila, na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića (53). Vlasnik je Srbin oženjen Mađaricom Marijom i otac je dvoje dece.

Posle ovoga se, kaže, ne oseća bezbedno.

"Ovo je stari deo grada, blizu centra, svi se u ovim ulicama dobro međusobno kao komšije znamo i pomažemo. Niko nije ništa video, sve se odigralo noću, jer farba je ujutru, kada smo primetili ove grafite, bila suva. Ne znam ko bi to mogao i zašto da uradi, nisam ni sa kim u sukobu i imam poverenja da će naša policija brzo otkriti ko je počinilac", rekao je Delić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje, a koji su upereni protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

"Najoštrije osuđujem ovaj incident i tražim da se slučaj istraži, a počinioci sankcionišu kako je to zakonom predviđeno. U Zrenjaninu žive pripadnici više od 20 nacija i možemo svim sredinama biti primer tolerancije i međusobnog poštovanja. Zrenjanin je grad u kome se različitosti poštuju i gde mesta za diskriminaciju i ovakve, i slične, poruke mržnje nema", poručio je Janjić.

U Zrenjaninu složno vekovima živi 25 nacija i policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog nesvakidašnjeg šovinističkog čina, koji su osudili i Pokrajinska vlada i Pokrajinska skupština.

Pokrajinska vlada je zatražila od Policijske uprave u Zrenjaninu da preduzme mere iz svoje nadležnosti na otkrivanju počinilaca, ističući da se "najveće vrednosti Vojvodine i njen najsnažniji karakter ogledaju u zajedničkom životu i toleranciji", te da nikome neće biti dozvoljeno da te vrednosti urušava.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво