Grafiti mržnje na kući u Zrenjaninu

Na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioci ispisali su nacionalističke grafite uvredljive sadržine usmerene protiv mađarske nacionalnosti.

Gradska uprava Zrenjanina najoštrije osuđuje grafite mržnje koji su se pojavili u ovom banatskom gradu i ponudila je njihovo besplatno uklanjanje, javlja dopisnik RTS-a.

Grafiti su osvanuli u ulici Dr Emila Gavrila, na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića (53). Vlasnik je Srbin oženjen Mađaricom Marijom i otac je dvoje dece.

Posle ovoga se, kaže, ne oseća bezbedno.

"Ovo je stari deo grada, blizu centra, svi se u ovim ulicama dobro međusobno kao komšije znamo i pomažemo. Niko nije ništa video, sve se odigralo noću, jer farba je ujutru, kada smo primetili ove grafite, bila suva. Ne znam ko bi to mogao i zašto da uradi, nisam ni sa kim u sukobu i imam poverenja da će naša policija brzo otkriti ko je počinilac", rekao je Delić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje, a koji su upereni protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

"Najoštrije osuđujem ovaj incident i tražim da se slučaj istraži, a počinioci sankcionišu kako je to zakonom predviđeno. U Zrenjaninu žive pripadnici više od 20 nacija i možemo svim sredinama biti primer tolerancije i međusobnog poštovanja. Zrenjanin je grad u kome se različitosti poštuju i gde mesta za diskriminaciju i ovakve, i slične, poruke mržnje nema", poručio je Janjić.

U Zrenjaninu složno vekovima živi 25 nacija i policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog nesvakidašnjeg šovinističkog čina, koji su osudili i Pokrajinska vlada i Pokrajinska skupština.

Pokrajinska vlada je zatražila od Policijske uprave u Zrenjaninu da preduzme mere iz svoje nadležnosti na otkrivanju počinilaca, ističući da se "najveće vrednosti Vojvodine i njen najsnažniji karakter ogledaju u zajedničkom životu i toleranciji", te da nikome neće biti dozvoljeno da te vrednosti urušava.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 18. okt 2017, 20:20)
anonymous [neregistrovani]

Nije fino

Usred Srbije ovako desavanje nije lepo, to je kriminal-

(sreda, 18. okt 2017, 20:07)
DDanonymous [neregistrovani]

Nekome smetaju dobri odnosi Srba i Madjara....

A,znamo i kome smetaju.Onima koji bi zeljeli da se u AP Vojvodini podignu tenzije medju narodima pa da se onda trazi strana intervencija.To tako pocinje i to nije ni naivno,a ni slucajno.Sto prije pronaci pocinioce i kazniti ih po zakonu o raspirivanju mdjunacionalne mrznje.

(sreda, 18. okt 2017, 19:25)
ZARE 1 [neregistrovani]

Kazne !

Najstrožije kazniti počinioce !

(sreda, 18. okt 2017, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Zalosno

Zaista mi je zao da se nesto slicno moze dogoditi u Srbiji odnosno Zrenjaninu Nacionalizam je naj nizi oblik ljudskog primitivizma, i ne znanja koji u trecem milenijumu ne bi smeo da postoji ni u necijim snovima. Zeleo bih da ohrabrim gospodina Delica i njegovu porodicu posebno suprugu da ako je moguce ne gleda na ovaj pojedinacni cin jer ga njegovi sugradjani cene i postuju, Pociniocu treba pruziti priliku da desetogodisnjom robijom pokaze iskreno kajanje za ono sta je ucinio.

(sreda, 18. okt 2017, 15:54)
Vaske [neregistrovani]

Odma!

Hapsiti i naterati cetkicom za zube da ociste! Pa onda u zatvor koi mesec da razmisle...

(sreda, 18. okt 2017, 14:25)
anonymous [neregistrovani]

Тужно

Надам се да ће починиоци и њихови налогодавци бити брзо ухваћени и предсатвљени јавности Србије. Србија од оваквих назови-хероја има огромну штету.

(sreda, 18. okt 2017, 14:07)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Sigurno nije niko ko je ozbiljan to uradio i sigurno je da toga koji je to uradio, nisu roditelji dobro vaspitali. Pogledajte takve, to im sigurno nije prvi put. Nad takvima treba upotrebiti vaspitne mere jer ih kod kuce nisu imali.