Udruženja protiv kandidature Živorada Ajdačića

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije saopštili su da Živorad Ajdačić ne može biti kandidovan za člana Nacionalnog saveta iz oblasti književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva na predlog reprezentativnih udruženja.

U saopštenju se ističe da se tri od četiri reprezentativna udruženja iz oblasti književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva izričito protive kandidaturi Ajdačića.

Pored toga, kako se navodi, prilikom izbora Ajdačića za kandidata grubo su narušeni Zakon o kulturi i zakonska procedura za izbor članova za Nacionalni savet.

Precizira se da zakon predviđa da se članovi Nacionalnog saveta biraju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, a književna bibliografija Ajdačića, prema katalogu Narodne biblioteke Srbije, broji tri članka i jednu brošuru nedefinisanog žanra.

Drugim rečima, Ajdačić ne može predstavljati književno stvaralaštvo u Nacionalnom savetu jer ne zadovoljava osnovni zakonski uslov za članstvo u tom telu.

U saopštenju se naglašava i da je Ajdačić sam sebe javno diskvalifikovao kao potencijalnog zastupnika interesa književnog prevodilaštva izjavom datom listu "Politika" 14. januara 2013. godine da književno prevodilaštvo nije umetnost.

Podseća se i da je Ajdačić javnosti poznat pre svega kao producent MESAM-a, festivala koji je svojevremeno promenio lice domaće estrade i ustoličio na njoj muzički žanr nazvan turbo folk.

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije stoje na stanovištu da Nacionalni savet ne može pretendovati na ugled i javni uticaj, niti može imati kredibilitet za davanje mišljenja o pojavama u kulturi, ukoliko bude sastavljen od ljudi kao što je Ajdačić, zaključuje se u saopštenju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво