Trivan: Merilend raspoložen da investira u Srbiju

Delagaciji savezne države Merilend iz SAD danas su u Novom Sadu predstavljeni projekti o zaštiti životne sredine u tom gradu, a prezentaciji su prisustvovali ministri u vladi Goran Trivan i Branko Ružić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je poručio da je država Merilend raspoložena da investira u Srbiju, te da njihov dolazak "u sastavu neuobičajenom za ovu priliku", to i potvrđuje.

Trivan je u izjavi za Tanjug rekao da je ta američka država po broju stanovnika i površini sličana Srbiji, ali da se od Srbije razlikuje po daleko većim iskustvima kada je zaštita životne sredine u pitanju.

"Merilend je jedna od najrazvijenijih, ako ne i najrazvijenija, država u SAD-u po pitanju životne sredine. Dobro i dugo rade taj posao, raspolažu tehnologijom i računamo na to da imaju novca za ulaganje", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo na čijem je on čelu kada je osnovano, pre nešto više od tri meseca, definisalo prioritete u zaštiti životne sredine.

"Srbija ima mnogo prioriteta i mora mnogo novca da uloži u preradu otpadnih voda, upravljanje komunalnim otpadom, remedijaciju zemljišta i zaštitu prirode i to je posao koji nas čeka u narednih 25 godina, a koštaće Srbiju oko 15 milijardi evra", precizirao je Trivan.

Kako je istakao, početak valorizacije tih prioriteta počinje sa delegacijom Merilenda, te njihov dolazak u Vojvodinu nije slučajan, jer Vojvodina i Novi Sad imaju već nekoliko organizovanih projekata na papiru.

"Bez razrađenih projekata nema para", zaključio je Trivan i dodao da se za sledeću godinu moraju budžetirati sredstva za izradu projekata jer će, tvrdi, tako doći investitori i novac.

Najavio je saradnju sa Grčkom, čiji se dolazak delegacije očekuje, kaže Trivan, do kraja godine.

Državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit je potvrdio da je delegacija na čijem je on čelu došla u velikom broju - tri državna sekretara, grupa eksperata i predstavnika kompanija iz Merilenda i drugih zemalja, kao i predstavnici neprofitnih organizacija.

"Juče smo se susreli sa premijerom Anom Brnabić i ministrom za spoljne poslove Ivicom Dačićem sa kojima smo imali zanimljivu diskusiju kako će vaša država i gradovi rešavati pitanja iz oblasti zaštite životne sredine", istakao je Vobensmit.

Kako je kazao, važno je da su se premijer i ministar izrazili da će pružiti podršku svojim radom i da ćemo moći da uspostavimo saradnju i dodao da je današnji razgovor sa predsednikom Pokrajinske vlade, takođe, bio je delotvoran u tom smislu.

Kako je naglasio, Merilend dosta radi na ranom obrazovanju dece o zaštiti zivotne sredine uvođenjem posebnih programa u školstvo, te ukazao da su voljni da to svoje iskustvo podele sa kolegama iz Srbije.

Gradonačelnik Vučević je izrazio zadovoljstvo što je Novi Sad domaćin tako visokoj delegaciji koju predvodi državni sekretar Merilenda Vobensmit.

Prema njegovim rečima, toj političko-privrednoj delegaciji SAD-a prezentovani su projekti za koje su smatrali da će zainteresovati američku delegaciju i uspostaviti konkretnu saradnju između Srbije i SAD.

"Akcenat je stavljen na pitanje regionalne deponije, pitanje centra prečistača otpadnih voda, to su sve one teme koje su gosti pripremnog sastanka kandidovali kao teme koje ih interesuju", izjavio je gradonačelnik.

Delegacija Merilenda boraviće u zvaničnoj poseti Srbije do 20. oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи