Od početka godine 70 ljudi dobilo šansu za novi život

Prema podacima Ministarstva zdravlja od početka godine u Srbiji je urađeno 70 transplantacija od 31 donora – 48 bubrega, 17 jetri i pet transplantacija srca, rečeno je povodom obeležavanja Evropskog dana donora. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posebno je zahvalio RTS-u i novinarki Ani Stamenković za pokretanje kampanje "Produži život".

Tokom cele prošle godine bilo je 14 donora – 22 transplantacije bubrega, osam jetri i šest srca.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da transplantirani pacijenti najbolje znaju kakav je osećaj kada je narušeno zdravlje i život ugrožen, a i kada su dobili novu šansu za život zahvaljujući transplantaciji.

"Molim vas da objasnite ljudima u vašem okruženju šta su prave vrednosti, da čuvaju zdravlje, jer kada se ono izgubi onda je kasno", rekao je ministar obraćajući se predstavnicima Udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" u Urgentnom centru.

Posebno je zahvalio RTS-u i novinarki Ani Stamenković za pokretanje kampanje "Produži život" 2008. godine , koja je kasnije prerasla u nacionalnu kampanju.

Predstavnik udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" Marko Rodić kaže da mu je pre godinu dana transplantirana jetra i da je zahvaljujući saglasnosti porodice donora dobio šansu za novi, kvalitetniji, bolji život.

Naglasio je da je cilj udruženja promovisanje značaja transplantacije organa i da saglasnost rodbine može spasiti više života.

Jeleni Golubović, 6. januara ove godine, transplantirana je jetra i ona se posebno zahvalila porodici donora koji su dali saglasnost i na taj način osim njenog spasili još nekoliko života.

"Apelovala bih na građane da potpišu donorsku karticu i da o tome razgovaraju sa članovima svoje porodice. Saglasnost porodice na donorstvo spasila je moj život", naglasila je Golubovićeva.

Igor Janković šansu za novi život dobio je pre četiri godine kada mu je transplantirano srce. Kaže da je kontaktu sa majkom donora.

"Ona je ponosna i srećna što srce njenog deteta kuca u meni", naglasio je Janković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво