Popović: Srbija može da postane "silicijumska dolina" Balkana

Statistika pokazuje da je već danas Srbija središte Balkana po pitanju digitalnih talenata, a radi se na tome da se unapredi postojeće stanje jer Srbija može da postane "silikonska dolina" Balkana u godinama koje su pred nama, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Na forumu "Otvorene inovacije 2017" u Moskvi, kako je saopšteno, Popović je istakao da Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacija a da je početak toga bilo imenovanje ministra odgovornog za taj resor, po uzoru na mnoge države u svetu.

"U razvoju našeg inovacionog i startap ekosistema u velikoj meri se oslanjamo na iskustva zemalja koje su globalni lideri u inovacijama, kao što su Švajcarska, Finska i Izrael", rekao je Popović tokom učešća u panel diskusiji "Digitalni ministri".

Promovisanje inovacija i inovacionog preduzetništva su neke od stvari na kojima Vlada Srbije radi, istakao je Popović, koji je precizirao da to podrazumeva unapređenje zakonodavnog okvira, povoljno oporezivanje i olakšano finansiranje startapova.

On je ocenio da se Srbija ubrzano kreće ka izgradnji sopstvenog modela Industrija 4.0, "kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom".

Namera je, kaže Popović, da Srbija kroz inovacije bazirane na digitalizaciji proizvodnih procesa, odnosno kroz primenu robotike, mehatronike, fleksibilne i inteligentne proizvodne automatizacije pronađe ekonomske niše u kojima će biti bolja od drugih i tako valorizovati veliki kreativni potencijal koji poseduje.

On je istakao i da Srbija ima jedinstvenu perspektivu između Rusije, Evrope i Kine.

"Povezani smo i sa zapadom i sa istokom. Bliski smo sa EU i taj odnos može da nam pomogne u finansiranju i uspostavljanju visokotehnološke saradnje. Ali, mi smo takođe veoma blizu Rusije", kaže on i dodaje da treba uključiti Rusiju u razvoj srpske ekonomije zasnovane na inovacijama i kao učesnika na tržištu i kao savetnike za mnoga pitanja.

"Kina je identifikovala Srbiju kao strateškog partnera" 

On je podsetio da je Kina počela da investira u Srbiji i da joj pomaže da unapredi inovacionu i tehnološku infrastrukturu. 

"Kina je identifikovala Srbiju kao strateškog partnera zbog našeg talenta i našeg pristupa Evropi. Već sledeće godine u Srbiji će započeti izgradnja najvećeg i najsavremenijeg industrijskog parka u Jugoistočnoj Evropi, po uzoru na industrijski park u gradu Sudžou na jugu Kine", rekao je resorni ministar podsećajući da je to projekat iza kojeg zajednički stoje predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Điping.

Pored Popovića, na panelu "Digitalni ministri", u okviru foruma "Otvorene inovacije 2017", učestvovali su ministar veza i masovnih komunikacija Rusije Nikolaj Nikiforov, direktor singapurske vladine agencije za digitalizaciju Žaklin Po, bivši direktor za informacione tehnologije Evropske komisije, Deklan Dizi...

Očekuje se da će ove godine inovacioni forum "Otvorene inovacije 2017" u tehnoparku Skolkovo u Moskvi okupiti 18.000 učesnika i 800 govornika na blizu 180 događaja i panela.

Na forumu, ove godine, učestvuje i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво