Radove na rodnoj kući bana Jelačića finansira Srbija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je misi u Crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, povodom obeležavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji - dana rođenja bana Josipa Jelačića 16. oktobra 1801.

Miloš Vučević je preneo je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je potvrdio da će sve radove na rodnoj kući bana Jelačića finansirati Srbija.

Grad Novi Sad je već danas preduzeo konkretne korake, tako da je Zavod za zaštitu spomenika kulture već stupio u kontakt sa svim suvlasnicima u tom objektu.

Obavljeni su i preliminarni razgovori sa suvlasnicima kako bi se ishodovale neophodne dozvole i saglasnosti za izvršenje radova.

Taj kompleksan projekat ćemo koordinirati sa Hrvatskim narodnim većem i sa Vladom Srbije, kako bismo ga uspešno realizovali na zadovoljstvo i ponos svih, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi portal Grada Novog Sada.

U saopštenju se navodi da je Vučević sa zadovoljstvom prihvatio poziv Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji da prisustvuje svečanom obeležavanju tog, kako se navodi, istorijskog datuma.

"Ovaj datum je veoma značajan za sve naše sugrađane, komšije i prijatelje. Rođendan bana Jelačića je važan za hrvatsku zajednicu, ali ima značaja i za Novi Sad, odnosno Petrovaradin. Radi se o jednom od istaknutijih datuma sa širim istorijskim kontekstom", ukazao je Vučević, a navodi se u saopštanju.

Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada saopšteno je da su svečanost zajedno organizovali Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Jelačić" i Hrvatsko nacionalno veće, a prisustvovali joj brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić istakao je da se hrvatska zajednica na taj način afirmiše u Novom Sadu i zahvalio se svima koji su doprineli da se na dostojanstven i svečan način obeleži taj datum.

Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 1801. godine, a na kući u kojoj je rođen stoji spomen-ploča s natpisom:

"U ovom domu rodio se 16. listopada (oktobra) 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić".

Odlukom Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obeležava se kao jedan od četiri službena praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара