Obnova Pupinovog muzeja u Idvoru

Idvor je naselje u oštini Kovačica u Južnobanatskom okrugu, poznato kao rodno mesto jednog od naših najvećih naučnika - Mihajla Pupina. U Idvoru se već 38 godina slavi dan naučnikovog rođenja. Da bi muzejski kompleks bio prava promocija nauke, kulture i zemlje u celini, potrebno je još dosta toga da se uradi, tvrde njegovi žitelji.

Narodni dom Mihajla Pupina predstavlja zadužbinu koju je veliki naučnik ostavio Idvoru i Idvorcima i gde se svakog oktobra dodeljuju priznanja istraživačima, piscima, profesorima i mladim talentima.

Zavičajni kompleks je sačuvan, ali treba dosta toga da se uradi, da bi bio pravi centar za naučnike, studente, đake. 

Profesor Branko Kovačević, predsednik organizacionog odbora susreta smatra da opština Kovačica, koja je poznata po nauci preko Pupina i po kulturi preko naive, možda ima šansu da konkuriše kod Evropske unije.

"Otvorena su sad vrata, ima IPA projkata da se ovaj memorijalni centar uradi kako treba da bismo mogli da dovedemo 200 učesnika, bez obzira da li se radi o deci osnovnih ili srednjih škola, studentima, naučnicima i kulturnim radnicima, da bi to živelo cele godine", kaže Kovačević.

Leti se ovde održavaju kampovi za mlade talente, a Idvor je često odredište i đačkih ekskurzija. 

Muzej posvećen Pupinovom životu i radu, smešten je u zgradi stare škole, čija su vrata trenutno zatvorena.

Duško Belić, predsednik Mesne zajednice Idvor rekao je da je muzej u Idvoru u rekonstrukciji, a postavka je izmeštena u Dom kulture. 

Govoreći o tome kada bi se moglo očekivati da muzej bude završen, Belić kaže da je reč o velikoj investiciji i da se nada da će to biti u naredne dve-tri godine.

"Mi smo pravili neki biznis plan zajedno sa rukovodstvom Memorijalnog centra i Selak fondacijom na čijem čelu se nalazi akademik Nikola Hajdin. Potrebno je oko milion evera da bi se ovo doteralo", rekao je profesor Kovačević.

Deo muzejskog kompleksa je i Pupinova rodna kuća koja je kompletno rekonstruisana pre trinaest godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво