Besplatni zdravstveni pregledi širom Srbije

Od osam do 16 časova, vrata za sve pacijente, pa i one bez zdravstvene knjižice, bila su otvorena u više od 120 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Ovo je drugi put da je Ministarstvo zdravlja nedeljom organizovalo besplatne preventivne preglede. Najavljuju da će Srbija makar jednom mesečno biti jedna velika ordinacija kako bi građani proverili zdravstveno stanje.

Građani širom Srbije imali su priliku da obave besplatne, preventivne preglede u okviru nastavka akcije čiji je cilj rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a koju sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Spisak ustanova u kojima je moguće obaviti preglede 

Pregledi su se obavljali od 08 do 16 sati, a svi građani, i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, mogli su da bez zakazivanja termina urade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene, i obave ginekološke preglede. 

Pored toga, pojedine zdravstvene ustanove koje su za to imale mogućnosti, obavljale su i EKG preglede, kao i merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska.

Odziv građana bio je veći nego pre mesec dana, jer su, kako saznaje RTS, od jutros do 13 časova obavljena 11.702 pregleda 

U akciju besplatnih preventivnih pregleda u u Nišu uključio se i Dom zdravlja. Pregledi su bili podeljeni  – u Kliničkom centru rade se urološki i gastroenterološki pregledi, u Domu zdravlja ginekološki opšti prgled, Papanikolau test i po potrebi ultrazvuk i kolposkopija, takođe i edukacija za samopregled dojke.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи