Pesma koju je citirao Erdogan u Novom Pazaru

Sevdalinka "Kad pogledam sa bedema" dospela je u žižu domaće javnosti prošle nedelje, kada ju je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan citirao tokom posete Novom Pazaru.

Kada je 1982. godine snimio ovu sevdalinku, Ćazim Čolaković nije mogao ni da sluti da će ona postati nezvanična himna Novog Pazara. Uz osvrt na istorijske spomenike, pesma "Kad pogledam sa bedema" odražava spoj istorije, kulture, ali i multikonfesionalnosti Novopazaraca.

Na to je podsetio i Redžep Tajip Erdogan, kada se u sredu meštanima obratio citirajući stihove pesme prožete ljubavlju prema ovom kraju.

Za Sandžak, kako je nazvao Rašku oblast, Erdogan je istakao da predstavlja jedan od najbitnijih mostova koji spaja državljane Turske poreklom iz tog kraja i bošnjačku manjinu u Srbiji, a da se ta veza odražava i na razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje.

Tokom govora u Novom Pazaru, turski predsednik je rekao da se prilikom posete Srbiji osećao kao kod kuće. A, stihovi koje je citirao upravo podsećaju na toplinu doma i zavičaja – onih koji u Novom Pazaru žive, ali i onih kojima je tamo "ostalo ognjište".

Jedan od njih bio je i Ćazim Čolaković. Rođen je u Sjenici, u kojoj je završio osnovnu školu, da bi se zatim sa porodicom preselio u Sarajevo gde je postao poznat po interpretacijama sevdalinki.

Prvu ploču, sa dve pesme, snimio je 1971. godine.

Njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom kada je pesmom "Ti budi moja", 1972. godine osvojio prvo mesto na festivalu u Vrnjačkoj Banji.

Zatim je nizao hitove – među kojima je i pesma "Zašto me ostavljaš ti" (1975), koja se pevala širom tadašnje Jugoslavije i za koju je govorio da je bila prelomna u njegovoj karijeri. 

Ljudi su ga prepoznavali na ulici. Kada se u jednom intervjuu prisećao tog vremena, naveo je da se, kada bi šetao Baš-čaršijom, iz lokala čula njegova pesma.

Čolaković je preminuo aprila prošle godine u Nemačkoj, a njegova ljubav prema zavičaju nastavila je da živi kroz pesmu. Stihovima je od zaborava sačuvao sećanja, a oživeo sliku rodnog kraja.

Iako je bilo pokušaja da se promeni "konfesionalna struktura" stihova "Kad pogledam sa bedema", ova pesma i danas najbolje zvuči u originalnom obliku i često se čuje na priredbama, festivalima, koncertima, ali i na privatnim okupljanjima i u novopazarskim kafanama.

Tako se i svi oni koji dođu u Novi Pazar, baš kao turski predsednik, trude da pred meštanima pokažu da poznaju stihove najpoznatije novopazarske pesme.

"Kad pogledam sa bedema" – koristi se i za promovisanje lepote raškog kraja. Njeni stihovi se mogu videti i čuti na raznim promo-materijalima, ali i na društvenim mrežama, kao nezaibilazan "haštag" za fotografije sa Novopazarske tvrđave.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво