Kako se određuju cene izrade diploma i uverenja?

Kada završe studije, oni koji žele da im fakultet uruči diplomu u obavezi su da podnesu zahtev za njeno izdavanje i uplate taksu. U međuvremenu, od fakulteta mogu da zatraže uverenje o završenim studijama koje ima istu pravnu snagu kao i diploma. Zbog čega cena diplome i uverenja nije jedinstvena na svim fakultetima?

Cena izrade diplome na svim fakultetima je ista - 5.000 dinara, uveravaju u Rektoratu.

"Cenu izrade diploma je odredio naš Senat i Savet Univerziteta, 1.500 dinara ostaje Fakultetu, 3.500 ide Univerzitetu", kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević.

Praksa pokazuje da računica može da bude i drugačija. Studenti upozoravaju da ima fakulteta koji izradu diplome naplaćuju više od 5.000 dinara.

"Činjenica jeste da se jave pojedini slučajevi u kojima je ta cena bila veća, retko ko naplati manji iznos i mi to napominjemo svake godine. Ono što je činjenica jeste da ne postoje sankcije za nepoštovanje takve odluke", kaže Borijan Soković iz Saveza studenata Beograda.

Osim izrade diplome, studentima se neretko naplaćuje i uverenje o završenim studijama, koje im je, dok ne dobiju diplomu, neophodno prilikom zapošljavanja.

"Mi nemamo nikakve ingerencije što se tiče uverenja o diplomiranju i to konkretno donosi svaki fakultet za sebe", kaže Nada Kovačević.

Na pitanja po kom pravnom osnovu fakulteti sami utvrđuju cenu uverenja o završenim studijama i šta preduzima prosvetna inspekcija kada utvrdi da fakulteti imaju različitu cenu i za izradu diplome, resorno ministarstvo odgovara pisanim putem.

"Saglasno Zakonu o visokom obrazovanju, troškove izdavanja diplome i uverenja o stečenom visokom obrazovanju utvrđuje visokoškolska ustanova", navodi se u odgovru Ministarstva.

"To uverenje je na formatu A-4, koji se odštapma jednostavno preko kompjutera, sva su ta uverenja gotovo identična i, po mom mišljenju, trošak izdavanja uverenja ne postoji", ističe advokat Aleksandar Radivojević.

Iako se na Pravnom fakultetu uverenje radi na kvalitetnijem papiru, taksu za njega ne naplaćuju. Za takvu odluku uporište su našli u Zakonu o republičkim administrativnim taksama.

"Svestan sam da se fakulteti često dovijaju kako da prošire izvore sopstvenih prihoda. Ne bi se moglo reći da je protivzakonito, ali mislim da neka pravila akademskog ponašanja i postupanja zahtevaju da se nekako fakulteti suzdrže od uzimanja sredstava studentima ili svršenim studentima u ovom slučaju i tamo gde zaista nema osnova za to", kaže Vladan Petrov sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nema osnova, objašnjava, da za isti posao fakulteti naplaćuju dve takse jer im za obradu podataka o svršenim studentima svakako pripada deo iznosa koji se naplaćuje za izradu diplome.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара