Sindikati prosvete protiv Zakona o zaposlenima u javnoj službi

Najvažniji zahtev sindikata prosvete jeste da predloženi Zakon o zaposlenima u javnim službama ne bude usvojen u Skupštini Srbije, poručili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Foruma beogradskih gimnazija.

Sindikati su u odvojenim saopštenjima reagovali na izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da su "sindikati saglasni sa zakonom" i naveli da ta izjava ministra nije tačna te da su tražili povlačenje zakona.

Forum beogradskih gimnazija navodi da su na sastancima i javnim raspravama sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukazivali na "pogubnost" predloženog Zakona o zaposlenima u javnim službama.

"Nije tačno da je 70 odsto primedbi sindikata prihvaćeno, kako je rečeno, jer je najvažniji zahtev sindikata bio i ostao da se pomenuti zakon baci u kantu za otpatke", dodaje se u saopštenju FBG-a.

Iz USPRS-a navode da je "ministar Ružić sam zaključio da je 70 odsto predloga za izmenu Zakona o zaposlenima u javnim službama prihvaćeno".

U saopštenju se dodaje da je ministar Šarčević podržao zahteve u vezi sa rešavanjem problema putnih troškova kod zaposlenih koji postaju tehnološki viškovi, a da su na sva ostala pitanja dobili odgovor da "nije to tako kao što oni misle".

"U jednom trenutku smo čuli i da će se Zakon o zaposlenima u javnom sektoru primenjivati u prosveti samo u slučaju kada to nije regulisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", navodi se u saopštenju.

Iz USPRS-a su se osvrnuli i na Šarčevićevu izjavu da su se, kako navode, sindikati "odrekli ZOSOV-a i bežali od njega kao đavo od krsta".

"Unija je učestvovala na izradi tog zakona i dala svoj doprinos da bude dobar. Smatrali smo tada, a i sada, da pojedini članovi nisu dobri i zadržali pravo da damo amandmane na te članove", poručuje iz USPRS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи