Mali: Pešačka pasarela spoj funkcije i umetnosti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na izgradnji pešačke pasarele, od Velikog stepenišnog silaza do Savskog keja, i najavio da će radovi biti gotovi na leto iduće godine.

"Pasarela će omogućiti bolje povezivanje Kalemegdana i Savskog keja", rekao je Siniša Mali i istakao da će osim bolje povezanosti ta pasarela biti i kulturna znamenitost i svojevrsna turistička atrakcija.

Prema njegovim rečima, deo pešačke pasarele činiće skulptura koja je rezultat rada jednog od najvećih vajara današnjice Ričarda Dikona i našeg vajara i crtača Mrđana Bajića.

"Osim bolje povezanosti grada, želimo da unapredimo našu kulturnu ponudu, tako što će veliki broj trgova i urbanih džepova dobiti kulturni prizvuk", ocenio je gradonačelnik.

Najavio je da skulptura u našu prestonicu stiže tokom novembra, te da će na proleće iduće godine biti postavljena na pasareli.

Na proleće naredne godine, poručuje Mali, počinju i radovi na izgradnji gondole koja će povezati Kalemegdan sa parkom Ušće.

"Želimo da spustimo Beograd na reke i da uži gradski centar pretvorimo u pešačku zonu, ali i da omogućimo turistima koji dolaze brodovima da pasarelom brže stignu do Kalemegdana", objasnio je Mali.

Kako je istakao, radovi u većini ulica biće gotovi za 15 dana, te je zamolio građane za malo strpljenja, jer će, dodaje, nakon završetka radova saobraćaj u Beogradu bolje funkcionisati.

Srpski vajar Bajić je ukazao da se na projekat pešačke pasarele čekalo 12 godina i izrazio zadovoljstvo što savremena umetnost dobija vidljivost šire javnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи