"Biser" – etno selo u Lopatnici

Grad Kraljevo sve više ulaže u seoski turizam. Domaćinstvo "Biser" u Lopatnici, naplatilo je najviše boravišnih taksa na teritoriji Kraljeva u ovoj godini. Zato su konkurisali za dobijanje bespovratnih sredstava koje Kraljevo dodeljuje za unapređenje etno turizma.

"Biser" je malo etno selo sa tri stambene i jednom ugostiteljskom jedinicom. Smeštaj je u tipičnim seoskim brvnarama koje gostima pružaju pun komfor. Šume u okruženju su komercijalno lovište ali je ovo mesto poznato po Lopatnici, jednoj od najčistijih reka u kraljevačkom kraju koja i privlači goste.

"Prvo je reka kao osnovni motiv. Znači sve što dolazi ovde, svi traže reku. Znači taj bazen i reka je osnova", kaže Svetislav Pavlović iz etno sela "Biser".

U Lopatnici ne borave samo domaći turisti. Gosti dolaze sa svih strana, ponajviše iz zemalja u okruženju.

"Imamo dosta gostiju sa različitih strana. Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Amerike, Novog Zelanda. Čak nam je jedna mlada majka došla sa bebom od četiri meseca sa Filipina da upozna Srbiju", kaže Danijela Soladatović Pavlović iz etno sela "Biser".

Svako domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom u svojoj ponudi uključuje i domaću kuhinju sa lokalnim specijalitetima. Zanimljivo je da je "Biser" to ostvario uz pomoć lokalne samopuprave koja od prošle godine dodeljuje bespovratna sredstva za unapređenje turizma.

"Bez te pomoći ne bismo mogli da krenemo ove godine. Ove godine smo imali dosta noćenja. Jul i avgust naročito i sada nam je želja da još to proširimo", kaže Svetislav Pavlović.

Osim bespovratnih sredstava u visini do 700.000 dinara, grad je svima koji su konkurisali omogućio i besplatne usluge Projektnog centra.

"Komisija koja prati realizaciju projekta donela je izveštaj i dostavila gradskom veću na razmatranje. Nakon toga, a po završenom konkursu za raspodelu sredstava za 2017. godinu, mi ćemo opredeliti nova sredstva za razvoj seoskog turizma", kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Seoski domaćini kojima je odobren projekat, sredstva će dobiti u najkraćem roku. Za podsticajna sredstva najviše su konkurisala domaćinstva iz Lopatnice i Rudna u Studeničkom kraju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво