Šarčević: Ako treba, lično ću podneti tužbu zbog Trgovačke

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se to ministarstvo intezivno bavi problemom nasilja u školama, da je oformljeno 36 novih timova za borbu protiv nasilja.

Mladen Šarčević je rekao da je imao sastanak sa ministrom Brankom Ružićem i sindikatima, da je juče postavljen novi načelnik Školske uprave Beograda i da će to telo biti redefinisano.

"Mi smo podržali kolektiv, bili smo tamo i ako niko ne podigne tužbu, ja ću lično", rekao je Šarčević povodom incidenta u Trgovačkoj školi kada je učenik te škole pokušao da udari jednu profesorku, u čemu ga je sprečilo obezbeđenje, a zatim je napao drugu profesorku jezika jer, kako navode kolege napadnutih profesorki, nije položio popravni ispit.

"Tog učenika je dotični bivši načelnik Beogradske uprave upisao, pa mu je poništavan popravni, i tako dalje. Dakle, siledžijstvo svake vrste", rekao je Šarčević.

Dodao je da će narednih dana imati sastanak sa načelnicima svih školskih uprava gde će tema biti primena novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji, između ostalog, predviđa više nivoa praćenja rada inspekcija.

"Ono što mogu brzo da preduzmem ja radim. Poslati su timovi svuda i inspekcije i mi imamo kapaciteta to da radimo, imamo jako dobre uprave u, na primer, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, ali ima i okruga gde stvari ne valjaju", rekao je Šarčević.

"Uvešćemo u škole zdravu hranu"

Ministar prosvete najavio je sistematsko rešavanje pitanje ishrane dece u Srbiji.

"To je velika tema, moramo da vidimo ko tu šta radi, zašto se hrana nabavlja kroz javne nabavke, šta tu mora da se izuzme. Sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem sam dogovorio da nam daju stručnjake za pitanje zaštite hrane, a takođe radimo projekat u koji će se država uključiti, a to je besplatno đačko voće i mleko", rekao je Šarčević.

Na pitanje da li to namerava da izbaci čips i slatkiše iz škola , Šarćević je novinarima na manifestaciji "Đaci vas mole, usporite pored škole", rekao da je namera uvođenje zdrave ishrane za decu.

Ali, dodaje, to je dvosmerna priča, jer treba naterati roditelje da im ne kupuju čips i slatkiše.

"Mi smo počeli sistematski da rešavamo pitanje ishrane dece, ja mogu za medije da napravim mnogo trik akcija da to bude šareno, ali to neće rešiti problem koji je veoma složen", rekao je Šarčević novinarima na manifestaciji "Đaci vas mole, usporite pored škole".

Navodi, da je kroz projekat "Horizont 2020" započet program evidencije koliko je škola spremno da priprema hranu za svoje đake i da je već obuhvatio 737 škola,a da će ih biti još oš 25 škola u okviru ovog pilot projekta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво