Šarčević: Sindikati na sastanku govore jedno, medijima drugo

Jako zanimljivo da kad nešto pričamo svi zajedno, svi to drugačije dožive tada, a drugačije u mikrofon kasnije, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević odgovarajući na demanta USPS.

Šarčević je to rekao povodom demanta kojim je USPS odgovorio na jučerašnje saopštenje Ministarstva da je na sastanku o Zakonu o zaposlenima u javnim službama, na kome su bili ministar Šarčević i ministar Ružić, "usvojeno 70 odsto primedbi i sugestija koje su uputili sindikati zaposlenih u prosveti".

"Ja ću citirati premijerku Anu Brnabić, koja je jednom predložila da imamo sastanke pred novinarima. Jako zanimljivo da kad nešto pričamo svi zajedno, svi to drugačije dožive u mikrofon. Isti ti sindikati su sa nama radili te zakone dva meseca. Kad sam bio u Skupštini odricali su se zakona ko Sveti Petar od Hrista, tri puta, a juče su hvalili ZOS i rekli da je to krovni zakon", rekao je Šarčević novinarima na manifestaciji "Đaci vas mole, usporite pored škole". 

Ističe da Zakon o zaposlenima u javnim službama u mnogo čemu nije shvaćen kako treba, kao i da je sve ono što "najviše tišti" Uniju sindikata – otpremnine, nagrade itd. u okviru ZOS-a.

"Ovaj zakon od početka ima dve dobre strane, da se ljudi po katalogu zanimanja ujednače i da počnemo novu strukturu. Ja sam sindikate pozvao da radimo zajedno i mislim da smo se približili. Ovaj sastanak to nije trebao da reši, već da napravi metodologiju da na sastanku sa premijerkom i vidimo da li će neke teme otići u kolektivan ugovor, da li nešto rešava Zakon sistema obrazovanja i Zakon o radu", rekao je Šarčević.

Dodaje, da je "ispalo da ovaj zakon nema veliku ulogu, da se ponavlja svašta", ali, ističe, da su dve novine koje ima dovoljne, jer ih nema u drugim zakonima.

"Nije istina da nema naknade za starešinstvo i prevoz. Ja sam to zaštitio i juče i uvek ću, jer ako imate mali fond časova morate da putujete u više gradova i sela, i to mora da se plati. Juče sam i lično objasnio da je razredni starešina jako bitna kategorija i da tu ulogu mora obavljati onaj ko ima prvu kategoriju plate", rekao je Šarčević.

broj komentara 0 pošalji komentar