Raste potražnja za peletom, skočile cene

Grejna sezona zvanično nije počela, a potražnja za peletom raste, ne samo kod nas, već i u čitavom regionu. Fabrike peleta digle su cenu, jer im je poskupela sirovina, a neki kažu i da je nema dovoljno. To se odrazilo i na maloprodajne cene peleta koje su u proteklom mesecu sa 180 evra skočile najmanje za 30 do 50 evra po toni.

Domaćinstvo Bojića iz Požege na pelet greje 200 kvadrata i za grejnu sezonu potroše do šest tona, pa zato kupuju kada je cena najpovoljnija.

"Ja sam u julu platio 165 evra tonu. Sada cena čujem da je preko 200 evra tona peleta, bar ovde kod nas, jer različita je u Srbiji ta cena od mesta do mesta", kaže Dragan Bojić iz Požege.

U fabrikama peleta kažu da im je drvna sirovina poskupela 17 posto, što je podiglo proizvođačke cene koje se kreću od 170 evra do 190 evra sa PDV-om. Oni koji koji zavise od uvoza, imaju i dodatnih problema.

"Nema sirovine dovoljno. Prošla godina je najveći bila problem, bila jaka zima, sve zalihe su potrošene. Zabranjen je bio uvoz iz BiH i Crne Gore, tako da je i cena samim tim otišla gore", objašnjava Milovan Tomašević, zastupnik fabrike "Jela" iz Prijepolja.

Iako je Vlada krajem prošle godine 10 odsto snizila PDV za pelet, tona tog ogreva košta od 215 do 230 evra, a ima i onih koji već traže i 250 evra. Poremećaja u snabdevanju svakako ima, jer su i pojedini proizvođači iz regiona obustavili izvoz peleta kako bi podmirili domaću tražnju.

"Potražnja je velika, ugovorene količine imamo, iako se sve plaća avansno, isporuka ne ide kako treba. Broj onih koji su se grejali na pelet je rastao, međutim u poslednje vreme dosta ljudi vraća se prvobitnim izvorima, to su ugalj i drva", navodi Tanja Aprcović Pejović, stovarište Kopaonik u Beogradu.

U Privrednoj komori, koja je napravila elktronsku berzu biomase, kažu da u Srbiji ima oko tridesetak aktivnih fabrika peleta koje u prvom polugodištu beleže i do 30 odsto veći promet nego u istom periodu lane.

"Domaći proizvođači peleta pre pet godina su 90 odsto svoje proizvodnje plasirali na inostranom tržištu. U ovom momentu situacija je drugačija i imamo skoro 80 odsto proizvodnje koja se plasira na domaćem tržištu, a svega nekih 20 posto koje se plasira u inostranstvo", naglašava Vera Ražnatović iz Udruženja za energetiku PKS.

Vlada sprema pravilnik koji će uskoro regulisati tehničke propise i kvalitet peleta po evropskim standardima. A republička tržišna inspekcija pojačava kontrolu prometa ogreva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се