Trivan: Srbija će ponovo postati "šumadija"

Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se ublaže efekti klimatskih promena, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Goran Trivan je na Međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama u Srpskoj akademinij nauka i umestnosti naveo da je u poslednjih pet godina pošumljeno više od 750 hektara zemlje u Beogradu, te da je to politika koju će Ministarstvo ubuduće voditi, a Srbija će, dodao je, ponovo postati "šumadija".

Govoreći na simpozijumu pod nazivom "Promena klime zemlje: nauka i uticaj", Trivan je ocenio da smo planetu pretvorili u jedno veliko poljoprivredno gazdinstvo, te da on u pošumljavanju vidi lek.

"Svake godine uništi se šuma veličine jedne Portugalije", ukazao je ministar i dodao da, kada bi svako od nas godišnje posadio dva do tri stabla, oni bi, tvrdi, za desetak godina dali više kiseonika, uticali na sprečavanja bujice i erozija, dotakli pijaću vodu, vezali zemljište...

Prema njegovim rečima, to je u jednoj rečenici bar pet korisnih funkcija jednog drveta, a da ne košta mnogo niti oduzima vreme.

Kako je istakao, koji god zaključci današnjeg simpozijuma da budu, činjenica je da imamo promenu klime – o tome govore visoke letnje temperature i sve manje snegova koji više nisu uobičajena pojava na planinama u Srbiji.

"Četrdeset godina unazad govorimo o održivom razvoju, a da se ni za milimetar nismo pomerili", poručio je Trivan i istakao da u osnovi onoga što radimo i uništavamo "gospodin profit" vidi kao motiv.

"Ovo je najozbiljnija tema na planeti, ovo nije priča, ovo nije retorika, ovo nije predstavljanje naučne javnosti, ovo je naša istina", zaključio je Trivan.

Na Međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama koji će trajati do 13. oktobra razmatraće se postojeće i moguće klimatske promene, kao i njihov uticaj na brojna vitalna pitanja, kao što su voda, poljoprivreda, energetika, ekonomija, zdravlje.

Simpozijum okuplja veliki broj naučnika iz Srbije, Evrope, SAD, Japana i Kine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво