Stroga zaštita za oko 2.000 biljnih i životinjskih vrsta

Zbog gubitka staništa, lova, zagađene životne sredine mnoge biljne i životinjske vrste su pred izumiranjem. Zbog toga je u Srbiji pod strogu zaštitu stavljeno 1.760 divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Među njima je oko 300 vrsta ptica i 50 sisara. Na upravo završenom sajmu ekologije, stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode, predstavili su akcije zaštite vrsta u prirodnim staništima i urbanim sredinama.

Srbija je jedna od retkih zemalja gde nekažnjeno svako baca otpad gde stigne. U rekama je sve više flaša, plastike i drugog otpada, a zbog toga sve manje živog sveta u njima.

"Razgrađivanje otpada, pre svega plastičnog otpada u našim rekama, svakako da rastvara i materije od kojih je plastika napravljena i da to kasnije kroz lanac ishrane kompletno utiče na ono što jeste živi svet reke, ali i šire budući da se mnoge životinjske vrste hrane ribama", objašnjava Nataša Panić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Među najugroženijim vrstama je beloglavi sup. Smatra se da ih ima samo ima nekoliko desetina parova. Za mrkog medveda nema preciznih podataka, a procena je da ih u Srbiji ima između 100 i 200. Među zaštićenim životinjama su većina ptica grabljivica, bubamara, žabe, belouške, šarke.

"Postoje računice gde jedna zmija u toku sezone pojede i nekoliko hiljada glodara, a mi trovanjem jednim mamcem ne možemo da pokrijemo ni deset glodara. To trovanje ubija ptice, ubija insekte, ubija zmije. Sve se posredno nalazi u lancima ishrane", ističe Rasto Ajtić, biolog-herpetolog.

Zaštićena je i Pančićeva omorika, ali i malo poznat Pančićev skakavac. Glavni razlog ugrožavanja ove retke i reliktne vrste je uništavanje njihovih staništa, odnosno seča šuma crnog bora.

"Njega je opisao Josif Pančić, čuveni botaničar 1882. godine, pronašao ga je godinu dana ranije na Mokroj Gori i na planini Tari. Životinja iz paristorije i ta familija je vezana za trope, ovo je jedini predstavnik faune u Evropi", naglašava Dragan Pavićević, biolog-entomolog.

Prema zvaničnim procenama Međunarodne unije za zaštitu prirode, petina svih poznatih sisara, trećina vodozemaca, gmizavaca i riba, 12 odsto ptica i 70 odsto biljaka, ugroženo je i preti im nestanak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво