Zašto se momci iz Čalme ne venčavaju?

U poslednjih 50 godina iz srpskih sela je u gradove otišlo osam miliona ljudi. U selima žive uglavnom stari, a mladi neretko ostaju samci. Tako je i u vojvođanskom selu Čalma, gde ima više od 250 neoženjenih muškaraca.

U Čalmi, na 15 kilometara od Sremske Mitrovice, živi oko 1.600 meštana. Selo ima sve – školu, lekara, zubara, veterinara, apoteku, prodavnice, kafane. Ali nema svadbi i dece. Meštani kažu to je zato što u selu ima tačno 176 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. Zašto se ne žene objašnjavaju i neoženjeni i oženjeni.

"Zato što devojke neće na selo i ovde je težak život. One su naučile lagano da žive. Po mom shvatanju devojke su najviše krive, jer su ranije menjale momke, pa nikom ne treba tuđa žena. Neće verovatno obavezu, ne znam, gledaju stvari drugačije", kažu Čalmanci.

Oni, koji nisu želeli pred kamere, kažu da momci više vole provod i kafane od žena.

Neženje iz Čalme tvrde da nisu samo oni krivi što se u selu ne čuju crkvena zvona. Kažu da devojke koje odavde odu na školovanje u Beogradu i Novi Sad više se u Čalmu ne vraćaju.

Matičar, koji je u Čalmi radi 17 godina, tvrdi da je nekada u selu bilo i 20 svadbi godišnje. Danas je, kaže, sve drugačije.

"Ovde u selima je društveni život zamro i manje ima situacija gde mladi mogu da ostave neki pravi kontakt. Za neke tri, četiri godine na matičnom području Čalma izvršeno je oko pet do šest venčanja. Opada broj parova koji zaključuju brak", kaže Nedeljko Bojanić, matičar.

Manje brakova znači i manje dece u selu. To se vidi i u školskom dvorištu. Ove godine svega tri prvaka su sela u klupe. U Mesnoj zajednici tvrde da rade sve da zadrže mlade.

"U zadnjih par godina sredili smo i ambulantu, sredili smo mesnu zajednicu, poštu, školu. Sređena je višenamenska sala i naša ideja jeste bila da svi momci iz Čalme koji hoće da se žene mogu dobiti besplatno tu salu da obave venčanje", kaže Borislav Babić, predsednik Veća MZ Čalma.

Dobra vest je da su, pored dva venčanja koja su bila ove godine, zakazana još dva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво