Zašto se momci iz Čalme ne venčavaju?

U poslednjih 50 godina iz srpskih sela je u gradove otišlo osam miliona ljudi. U selima žive uglavnom stari, a mladi neretko ostaju samci. Tako je i u vojvođanskom selu Čalma, gde ima više od 250 neoženjenih muškaraca.

U Čalmi, na 15 kilometara od Sremske Mitrovice, živi oko 1.600 meštana. Selo ima sve – školu, lekara, zubara, veterinara, apoteku, prodavnice, kafane. Ali nema svadbi i dece. Meštani kažu to je zato što u selu ima tačno 176 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. Zašto se ne žene objašnjavaju i neoženjeni i oženjeni.

"Zato što devojke neće na selo i ovde je težak život. One su naučile lagano da žive. Po mom shvatanju devojke su najviše krive, jer su ranije menjale momke, pa nikom ne treba tuđa žena. Neće verovatno obavezu, ne znam, gledaju stvari drugačije", kažu Čalmanci.

Oni, koji nisu želeli pred kamere, kažu da momci više vole provod i kafane od žena.

Neženje iz Čalme tvrde da nisu samo oni krivi što se u selu ne čuju crkvena zvona. Kažu da devojke koje odavde odu na školovanje u Beogradu i Novi Sad više se u Čalmu ne vraćaju.

Matičar, koji je u Čalmi radi 17 godina, tvrdi da je nekada u selu bilo i 20 svadbi godišnje. Danas je, kaže, sve drugačije.

"Ovde u selima je društveni život zamro i manje ima situacija gde mladi mogu da ostave neki pravi kontakt. Za neke tri, četiri godine na matičnom području Čalma izvršeno je oko pet do šest venčanja. Opada broj parova koji zaključuju brak", kaže Nedeljko Bojanić, matičar.

Manje brakova znači i manje dece u selu. To se vidi i u školskom dvorištu. Ove godine svega tri prvaka su sela u klupe. U Mesnoj zajednici tvrde da rade sve da zadrže mlade.

"U zadnjih par godina sredili smo i ambulantu, sredili smo mesnu zajednicu, poštu, školu. Sređena je višenamenska sala i naša ideja jeste bila da svi momci iz Čalme koji hoće da se žene mogu dobiti besplatno tu salu da obave venčanje", kaže Borislav Babić, predsednik Veća MZ Čalma.

Dobra vest je da su, pored dva venčanja koja su bila ove godine, zakazana još dva.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 19:28)
Bob [neregistrovani]

Nece devojke na selo

U selu nama perspektive. Jedino sto me drzi ovde je to sto nemam para da se iselim u grad.

(nedelja, 08. okt 2017, 18:51)
J [neregistrovani]

Svi su pametni

Odrasla sam na selu blizu Beograda. Ne bih se udala za muskarca iz sela ni da je poslednji na svetu. Poljprivreda je tesko zanimanje koje u godinama suse i poplava ne donosi nikakav prihod, prevoz po tim selima je ocajan, vecinom nema kulturnih dogadjaja... Ko god hoce da radi ili da ide na fakultet mora da putuje po dva sata, ako su jos dalje mora da ide u dom ili da stan iznajmi, a od poljoprivrede, opet kazem, nema novca. Nema tog cistog vazduha koji moze da mi vrati 14 sati nedeljno koliko sam provodila u prevozu, manjak spavanja itd.

(nedelja, 08. okt 2017, 16:38)
anonymous [neregistrovani]

@Село и град

E moj druze... Kako da im bude u glavi zdrav vazduh, klima i hrana kad im je non stop u ustima cigara, a alkohol piju ko vodu. Raspad sistema to je to, bice cudo ako ne izumremo za desetak generacija. Jedino kad bi moglo od provoda i pijanstva da se zivi, onda bi jedino procvetali

(nedelja, 08. okt 2017, 16:16)
У пролазу [neregistrovani]

Село и град

Прво, жалосно да наше младе жене не препознају истинску лепоту села, здрава храна и ваздух, свој газда, погодна клима за правилан одгој деце и све остало... Међутим, замислите да те жене и мушкарци масовно ни у тим градовима не мисле о браку? Таква вам је слика "развијених земаља запада" којима стално треба да увозе младе фамилије. Живели у здрављу и нека вам је са срећом!

(nedelja, 08. okt 2017, 15:59)
Саша [neregistrovani]

Породица

Губитак традиционалних вредности, слободни необавезујући секс, губитак морала и образа, дозвољавање и гледање мушкарцима да буду лењи, бахати, дрски а женама да изигрљвају прмадоне. Краће не бих умео да сажмем. Свако неспособан и ко се не буде држао традиционалних вредности (породица, марљивост, поштовање, образ) ће генетски бити избрисам са планете. Ово је уједно једина необорива веза између Дарвинизма и верске идеологоје.

(nedelja, 08. okt 2017, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Calma

lepo mesto.
5-6 km. od fruske gore.

(nedelja, 08. okt 2017, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

Imigracija u Srbiju

Kao sto ovde mnoge idu u grad, tako isto mnoge bi dosle na selo u Srbiju. Bez obzira koliko mi mislili da je kod nas lose, zivot u Srbije je ipak bolji nego u mnogim mestima na ovoj planeti.

(nedelja, 08. okt 2017, 11:39)
goran [neregistrovani]

kom

Bilo nekad. Tako je bilo u svakom selu. Tito. Nema ga nigde.

(nedelja, 08. okt 2017, 11:30)
anonymous [neregistrovani]

Vaspitanje

Imam 72 god i smatram da je najvise uticalo vaspitanje.Godinama i decenijama slusam na televiziji samo slobodnu ljubav, slobodu i ljubav i ljubav.Niko ne vaspitava omladinu obavezama.Niko.Ko sad da slusam kako Olivera peva onu pesmu Sedim u jednoj pariskoj kafani svuda oko mene devojke se ljube.Bio sam u Parizu i u tim kafanama i nigde ne videh da se devojke ljube.E ljudi moji izumrecemo.Nista nam ne valja, nista.Doduse,sta smo trazili to smo i dobili.

(nedelja, 08. okt 2017, 10:14)
Dragan [neregistrovani]

Propast

Imam 40 godina zivinm u Sumadiji u jednom selu,koji nije zamrlo ali za 10 godina gotovo, pri samom pomenu nekoj zenskoj osobi da ce da zivi na selo to joj je kao da si joj reko rak da ima.Udaju se u grad za stare, razvedene, idu lutaju al nece da zive u domacinstvu.Iako imam sve i svoju sopstvenu kucu, imanje, placam penziono i socijalno mislim ni po cemu se ne razlikujem od nekog sto radi u neku fabriku imam kola i sve.Da napustim sve to i idem u neki grad da pocinjem od nule, u nekoj stambenoj zgradi pod kirijom ili kreditom nema sanse.Nas na selu tretiraju ko da smo gubavi.Zato nam je drustvo i brak kao institucija u propastu........!