Tople probe zagrejale radijatore

U Srbiji od 60 toplana, toplim probama, pedesetak zagrejalo stanove. Do 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, sve toplane u pogonu.

Zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima bez grejanja je teško. Građani koji imaju individulno grejnje na struju, drva, uglja već su aktivirali peći. 

Iz toplana grejanje dobija više od 600 hiljada domaćinstva u Srbiji. Većina daljinskih sistema sa toplim probama zagrejala je radijatore i većih problema nema.

"Grejanje je sasvim normalno, ne moram da dogrevam. Ja sam inače dogrevao klimom, funkcionše kako su obećali", kaže jedan Beograđanin.  

U desetak lokalnih samouprva tople probe još čekaju.

Tokom večeri u Kruševcu će pokrenuti i četvrtu glavnu kotlarnicu. U Jagodinini su rešili problem gasa, pa tople probe najavljuju tokom noći, a u Valjevu od sutra. U Trsteniku, Zaječaru i Majdanpeku startovaće tokom iduće sedmice.

A zbog radova na toplovodu u Somboru i Kikindi ne mogu da krenu pre zvaničnog početka grejne sezone. U Novom Pazaru čine sve kažu, da počnu koji dan ranije.

"Malo više nam treba vremena da podgrejemo mazut, jer on ne može da se upali na ovako niskim teperturama. Ugovorili smo isporuku mazuta za celu grejnu sezonu. Spremni smo za početak grejne sezone u zakonskom roku 15. oktobra", kaže Dejan Dejan Nićiforović, direktor JKP Toplane Novi Pazar.

Tople probe su značajne i Toplanama da provere sisteme grejanja pa pozivaju građane da prijave eventualna curenja i kvarove.

"Tople probe ne predstavljaju početak grejne sezone i služe da se otklone svi eventualni kvarovi i nedostaci kako bismo spremno ušli u grejnu sezonu", kaže Katarina Katarina Janićijević iz "Energetike Kragujevac".

Nadležni su obećali da će nas ove zime grejati po starim cenama. A beležimo i nešto što nije baš uobičajeno - jedno pojeftinjenje. U Novom Sadu cene grejanja snižene su 10 odsto.

broj komentara 0 pošalji komentar