"BARS 2017" – Visok nivo sinhronizacije srpskih i ruskih pilota

Zajednička letno-taktička vežba srpskih i ruskih snaga "BARS 2017" završena je a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su piloti zaključili da je vežba u potpunosti ispunila svoj cilj.

"Posle 75 poletanja, 91 čas i 10 minuta provedenih u vazduhu, 123.400 kilograma utrošenog kerozina i ukupno 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi ispaljenih i bačenih na ciljeve na zemlji, ruski i srpski piloti isključili su motore svojih aviona i helikoptera", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vođa srpske delegacije pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade veoma je zadovoljan radom svih 14 pilota RV i PVO koji su sa ruskim kolegama prethodnih dana realizovali letačke zadatke. 

On ističe da je gostoprimstvo i visok nivo profesionalnosti koju su ispoljili domaćini doprineo da naši piloti efikasno iskoriste priliku da steknu dragocena iskustva u vezi sa borbenom upotrebom lovačkih aviona i helikoptera kojima raspolaže RV i PVO.

General Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja koji je na aerodromu "Lipeck-2" ugostio kolege iz Srbije, naglasio je da BARS u potpunosti opravdava svoje ime ю bratsvo avijatičara Rusije i Srbije.

General Suškov rekao je da su srpski i ruski piloti veoma brzo postigli visok novo sinhronizacije i kada bi, kojim slučajem, imali prliku da još nekoliko dana lete zajedno izgledalo bi kao da su oduvek bili u istoj jedinici.

Aktivnost koju već treću godinu zaredom organizuju Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplavna odbrana Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičke snage OS Ruske Federacije imala je tri osnovna cilja.

Prvi – "sadejstvo tokom izvršenja zajedničkih zadataka na uništavanju kopnenih objekata mešovitim posadama VKS OS Ruske Federacije i RV i PVO Vojske Srbije".

Zatim, "provera borbene osposobljenosti letačkog sastava i spremnosti za zajedničko izvršavanje borbenih zadataka" i "unapređenje nivoa saradnje među članovima posada, dežurnim jedinicama i službama obezbeđenja".

Tema ovogodišnje letno taktičke vežbe "BARS 2017" bila je priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.

Piloti "migova 29" i helikoptera Mi-8 realizovali su složene letačke zadatke danju i noću u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima i realizovali su gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva na poligonu "Pagonovo" nadomak Voronježa.

Na ovogodišnjem BARS-u učesvovala je i grupa specijalaca iz sastava Vazdušno desantne vojske koji su uvežbavali antiteroristička dejstva i akcije spasavanja i evakuacije ranjenika što je letačke zadatke naših i ruskih pilota helikoptera Mi-8 približilo realnim borbenim uslovima.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 23:49)
Горан [neregistrovani]

Најлепши осећај после дугог времена

Срце ми се топи од среће и задовољства што наши пилоти вежбају са Руским. Веома се лепо осећем и радује ме што се наша војска дружи са Руском.

(subota, 07. okt 2017, 17:03)
Nishki [neregistrovani]

Prijatelji se postuju,

Prijatelji se pomazu. Prijatelji se brane.
Zivelo srpsko-rusko bratstvo I prijateljstvo!
Poz iz CCCCanade.

(subota, 07. okt 2017, 16:40)
Bob [neregistrovani]

Hvala bratskoj Rusiji

Sto vise zajednickih vezbi sa Rusijom

(subota, 07. okt 2017, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

Horošo!

Svaka cast za uspesno obavljene vezbe, nadam se da ce vojne vezbe Srbije i Rusije postati ucestalije jer Srbiji Ruska federacija jedino moze da pomogne u zastiti suvereniteta. Nadam se da to i politicari koji vode Srbiju znaju jer trcanje ka zapadu je trcanje ka provaliji.