I Srbija delom među dobitnicima Nobelove nagrade za mir

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) koja je dobila ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koalicija je nevladinih grupa u više od 100 zemalja među kojima je i Srbija.

Jedan od ogranaka ICAN (Ajken) jeste "ICAN Jugoistočna Evropa" čija je koordinatorka za Srbiju, BiH, Makedoniju, Albaniju i druge zemlje regiona doktorandkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Jelena Vićentić, pišu Novosti.

"Ova nagrada predstavlja krunu zajedničkih napora 'Ajkena' na obuzdavanju nuklearnih arsenala koji je rezultirao sporazumom o zabrani nuklearnog oružja koji je potpisan u sedištu UN u Njujorku 20. septembra. Sporazum će stupiti na snagu 90 dana pošto ga ratifikuje 50 zemalja", kaže Vićentićeva za Novosti.

Ističe da Srbija, uz ostale zemlje našeg regiona i sveta, godinama aktivno doprinosi borbi ne samo protiv smrtonosnih atoma, već i protiv mina i kasetnih bombi.

Matična nevladina organizacija "Podrška. Prava. Pristup – Srbija" Jelene Vićentić koja deluje u okviru "Ajkena", okuplja žrtve rata, ratne i vojne invalide iz Srbije koji na raznim skupovima upozoravaju na opasnosti od mina, kasetne municije i atomskog oružja.

Njihov rad je, kako se navodi, već ovenčan jednom Nobelovom nagradom za mir devedesetih godina prošlog veka kada je to priznanje otišlo Međunarodnoj kampanji za zabranu mina u okviru koje su i oni delovali.

"Naši članovi, žrtve rata, vojni i ratni invalidi u Kragujevcu, Topoli, Vlasotincu, Smederevu, aktivno rade na razvijanju svesti o borbi protiv nuklearnog naoružanja", kaže Vićentićeva.

Samostalnim finansiranjem ili od manjih donacija za izdavačku delatnost "Ajken Jugoistočne Evrope" u poslednje tri godine je, kako se navodi, organizovao 20 konferencija, skupova, predavanja, najvećim delom za studente, u kojima je ukazivao na opasnosti i širio svest o potrebi borbe protiv nuklearnog oružja.

"Suština naše borbe jeste da svet stavimo pred izbor: Ili ćemo da ćutimo i čekamo šta će da nas zadesi, ili ćemo zajedno da podignemo glas i izvršimo snažan pritisak da se najgore ne dogodi", poručuje Vićentićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar