Pao prvi sneg u Zapadnoj Srbiji

Na planinama jugozapadne Srbije – Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici noćas je pao prvi sneg. Na Tari je palo 30 centimetara snega koji se ubrzo otopio, a sada pada slaba kiša. Otežan je saobraćaj na usponima magistrale Zlatibor–južni Jadran. Na Goliji je težak i vlažan sneg oborio stabla, što otežava saobraćaj na tamošnjim putevima, a problema ima i u snabdevanju strujom.

Dolina reke Lim od jutros je prekrivena snegom i to na manje od 400 metara nadmorske visine, tako da snega ima u Prijepolju, na granici s Crnom Gorom i u Novoj Varoši.

U Novoj Varoši je snežni pokrivač oko 10 centimetara, a na Zlatiboru je visina snega oko centimetar. Međutim, u pojedinim delovima ovog područja ima i do pet centimetara snega. U Prijepolju se bele krovovi, a na prevoju Jabuka, prema granici s Crnom Gorom, sneg je viši od 20 centimetara.

Saobraćaj na tom delu puta je povremeno u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.

Zbog snega na kolovozu, u toku je obustava saobraćaja na državnom putu II A reda broj 197, deonica Ivanjica – Preko Brdo, saopštili su "Putevi Srbije".

U pojedinim, višim delovima opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, i na Zlatiboru, vlažan i težak sneg oštetio je niskonaponsku mrežu, pa ima problema u snabdevanju strujom, ali su ekipe na terenu i nastoje da otklone kvarove.

"To je kod nas uobičajeno. Jedino sneg ne pada u avgustu i julu, to nije nikad zabeleženo, a sada je normalno. Nema nikakvih problema, jedino zbog struje", kaže Dragoje Marjanović iz Dobroselice.

Zahlađenje je donelo sneg i studeničkom kraju. Na planini Radočelo i na rudnjanskoj visoravni snežni pokrivač jutros je dostigao visinu i do 20 centimetara. Meštani kažu da ih je ovaj sneg iznenadio jer je retkost da početkom oktobra napada ovoliko snega. 

Na putevima u planinskim predelima Zlatibora i Tare saobraćaj je otežan zbog snega na kolovozu, zbog čega se vozačima ne preporučuje kretanje bez preke potrebe i bez zimskih pneumatika, saopštio je AMSS. 

U opštini Ivanjica sneg je zavejao nekoliko sela na planini Golija, više seoskih nekategorisanih puteva je neprohodno, a oko 3.000 domaćinstava ostalo je bez struje, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj upravi Ivanjice.

Sneg koji je noćas i danas pao u okolini Ivanjice prouzrokovao je kidanje žica na niskonaponskoj mreži.

Ekipe opštinskog javnog preduzeća "Putevi" i Elektrodistribucije su na terenu i rade na raščišćavanju puteva i otklanjanju kvarova.

U planinskim selima u okolini Ivanjice formiran je snežni prekrivač koji dostiže visinu i do 20 centimetra.

Sneg je obarao stabla, pa je tako neprohodan put prema Kovilju i Bratiljevu, mada je stanje na putevima bolje nego jutros, javlja dopisnik RTS-a.

Problema ima i na Javoru i Mučnju.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže za RTS da su sve raspoložive ekipe na terenu i da će do narednog jutra svi putni pravci biti prohodni. Dodaje da najviše problema ima u mestima koja se nalaze na preko 700, 800 i više metara nadmorske visine. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво