Šansa da se glas mladih iz Srbije čuje u UN

Posle deset godina u Srbiji je organizovan izbor omladinskih delegata u Ujedinjenim nacijama koji će predstavljati mlade Srbije i govoriti u njihovo ime. U mandatu koji traje do juna naredne godine u svojstvu članova naše državne delegacije i dva studenta beogradskog Univerziteta. Oni će prisustvovati Generalnoj skupštini UN, učestvovaće u radu Unesko foruma i drugih tela.

U petominutnom govoru na Trećem komitetu Generalne skupštine UN studentkinja FPN-a pokušala je pred 150 omladinskih delegata iz čitavog sveta da izloži probleme mladih u Srbiji.

"Ovo je bio veliki test za mene i veliki uspeh. Govorila sam o tome da Srbija, pored toga što nije jedna od razvijenih država, jeste država koja može da bude primer mnogim državama i na kraju sam istakla da je potrebno mlade uključiti u procese donošenja odluka", kaže studentkinja Teodora Pavković. 

Pored Teodore, u januaru u Njujorku, glas mladih iz Srbije biće i Samedin Rovčanin. Putujući po Srbiji prethodnih mesec dana, na licu mesta saznali su šta najviše tišti omladinu.  

"Izuzetno je teško zato što, sa jedne strane, morate da pomirite stavove mladih koji su buntovni ponekad i preki, sa stavovima države koja nastoji da predstavi sliku malo lepošom nego što jeste. Ja sam se našao u nezgodnoj poziciji jer sam mlad čovek i osećam nezadovoljstvo, a sa druge strane obavezan sam da zastupam mlade. Tu je prostor od kojeg me poslednjih dana bolela glava ali finalna verzija, čini mi se, zadovoljava obe strane", objašnjava student Samedin Rovčanin. 

Slušajući kolege u Ujedinjenim nacijama, Teodora kaže da su problemi mladih slični. Ipak, na osnovu tih iskustava želi da pomogne mladima u svojoj zemlji.  

"Svi mi mladi ljudi želimo da radimo na ovoj planeti i da našim državama bude bolje", ističe Pavkovićeva. 

O kojim problemima će najviše govoriti – to interesuje Samedinove kolege na Filološkom fakultetu.  

"Prvo pitanje je da li si imao neku vezu, a onda su zainteresvani kako je tekao proces, šta ću tamo da radim, kako će to da izgleda", napominje Rovčaniin. 

Iako su se oboje prijavili bez velikih očekivanja, ipak su uspeli. Savetuju i ostalim studentima, koje zanimaju Ujedinjene nacije da se na sledeći konkurs prijave. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво