Mladima prihvatljivo nasilje "u malim dozama"

Nasilje u vezama mladi često opravdavaju, pokazuje poslednje istraživanje Autonomnog ženskog centra, koje je sprovedeno u 20 srednjih škola širom Srbije. Njihov prag tolerancije prema nasilju očigledno raste, posebno kod dečaka. Shvatanje mladih da nasilje nije nasilje ako je "doza mala", zabrinjava, napominju psiholozi.

Jedan šamar nije nasilje, smatra svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka. Svaki deseti ispitanik i svaka 33 devojka veruju da je opravdano ponekad udariti partnerku. Da momak koji je zaljubljen u drugog mladića treba da bude pretučen smatra svaki drugi dečko i svaka 25 devojka.

Mnogima su prihvatljivi i seksualno uznemiravanje, vulgarni komentari upućeni devojkama. Nasilje koje se dešava među odraslima, mladima je obrazac koji unose u svoj odnos sa partnerom, kažu u Autonomnom ženskom centru, koje je radilo istraživanje.

"Šta su to prvi znaci nasilja? To je kontrola, to je ljubomora, i jedno i drugo su vrlo često uvijeni u neku vrstu brige", ističe Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Navodi da devojčicama to često deluje kao da su njihovi partneri tu za njih – gde je ona, kada je i  da li je došla kući. "Ali to onda polako postaje sve izraženije", kaže Pavlovićeva.

"Dolazimo do toga da ona mora da fotografiše piće koje pije, drugaricu s kojom sedi i mesto gde sedi. To je potpuna kontrola njenog života", objašnjava Pavlovićeva.

Ističe da je veliki problem to što se u školama o nasilju ne uči.

"S jedne strane ne učimo mlade šta je nasilje i kako da ga prepoznaju, ali ih jednako ne učimo ni šta su zdravi, kvalitetni odnosi", napominje Sanja Pavlović.

Zbog toga su mladi neretko skloni da nasilje vide kao način rešavanja problema i iskazivanja nezadovoljstva, pokazuju i istraživanja Krovne organizacije mladih.

Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije kaže da se u poslednje vreme primećuje da se položaj mladih pogoršava. Njihov sociajlno-ekonomski položaj mnogo gori u odnosu na ono što je bilo ranije, smatra Pejićeva.

"Teško je dobiti posao kad ste mlad čovek ili žena, teško je osamostaliti se, teško je u tom smislu zadovoljiti svoj identitet i težnje i onda se traže krivci u nekom drugom", ukazuje Pejićeva.

Shvatanje mladih da nasilje nije nasilje ako je "doza mala", zabrinjava, jer za udarac, bilo jedan ili više njih, nema opravdanja, napominju psiholozi.

"Kad imamo situaciju u nekoj socijalnoj sredini koja je jako dugo u tom nekom tranzitnom periodu, kada nisu jasno utrvđene ni društvene vrednosti ni moralne vrednosti, onda se mladi ljudi vraćaju nekim tradicionalnim, starim, vrednostima", kaže školski psiholog Branka Tišma.

Prema njenim rečima, u to je ponekad spadalo i udariti ženu i neprimereno se ponašati prema njoj i prema mlađim i nemoćnijim.

Stručnjaci smatraju da bi na uspostavljanju zdravijih odnosa u vezama mladih, koji su budućnost, trebalo ozbiljnije da rade i roditelji i društvo i država. Ljubav ne bi trebalo da boli. A crna statistika ne sme biti još gora - svaka druga žena u Srbiji preživljava neki vid nasilja. Godišnje bude ubijeno oko 30 žena u porodično - partnerskim odnosima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво